Managed hosting door True

Quantum-sensoren veelbelovend maar storingsgevoelig

 

Quantum-sensoren krijgen op langere termijn toepassing in radiotechnologie. Het werkveld is volop in ontwikkeling. Maar deze sensoren zullen de komende vijf tot tien jaar geen betekenisvolle impact hebben op het gebruik van frequentieruimte omdat ze nog te gevoelig zijn voor storingen.

Dit blijkt uit onderzoek van Dialogic in opdracht van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), het voormalige Agentschap Telecom.

Quantum-sensoren zijn in staat veranderingen bij zeer kleine deeltjes te meten, zoals in dna. Ze kunnen ook minieme veranderingen in magnetische velden, elektromagnetische golven, zwaartekracht, rotatie, versnelling en tijd waarnemen. Op termijn zou deze technologie kunnen leiden tot betere navigatiesystemen, meer gevoelige radarsystemen en efficiëntere radiocommunicatie. Omdat dit de frequentiebehoefte kan verlagen, is de RDI geïnteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied.

Het onderzoek spitste zich toe op radio-ontvangst en navigatie. In deze vakgebieden biedt de hoge accuratesse van de quantum-sensoren veel voordelen. De huidige generatie sensoren is erg gevoelig voor ruis en andere verstoringen en functioneert alleen in een zeer gecontroleerde omgeving. Daardoor zijn de sensoren nog niet praktisch toepasbaar. De ontwikkelingen binnen kwantumtechnologie gaan erg snel. De onderzoekers stellen dat vooral in de defensiesector grote stappen worden gezet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7561825). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.