Managed hosting door True

Kabinet overweegt interventie-team voor ai

Prinsjesdag 2023

 

De ontwikkelingen op het gebied van generatieve artificial Intelligence (ai) gaan zo snel dat het demissionaire kabinet overweegt een ‘rapid response team’ in te zetten ter ondervanging hiervan. Daarbij valt de nadruk op kansen om te innoveren en experimenteren alsmede op het waarborgen van mensenrechten.

Zo’n interventieteam kan voorkomen dat Nederland overspoeld raakt door ChatGPT en andere ai-tools waarmee razendsnel allerlei content valt te maken. Het kabinet realiseert zich dat het verkeerd is om de kat uit de boom te kijken. Maar een concreet plan ontbreekt nog.

Overigens tuigen ook andere landen dergelijke teams op of bereiden daartoe plannen voor. Op gebied van cybersecurity kent Nederland al een 'incident response team' dat snel handelend kan optreden. Zoiets moet er ook komen voor ai, is de gedachte van het kabinet.

Snelle opkomende technologieën, zoals ai, vereisen aanpassingsvermogen van bedrijven, burgers en overheid, stelt minister Micky Adriaansens (EZK) in haar begroting. Op Europees niveau worden in 2024 verdere stappen gezet met de totstandkoming van de AI Act die beoogt een Europese markt voor betrouwbare en innovatieve ai te creëren.

Digitale vaardigheden

Het kabinet legt veel nadruk op de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Naast de Nederlandse inzet om kinderen online beter te beschermen door middel van Europese wetgeving, zet het kabinet ook het komende jaar in op instrumenten voor ontwikkelaars, opvoeders en kinderen, op goed toezicht en op een publiekscampagne.

Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten zodat iedereen digitaal mee kan doen. Dit gebeurt bij informatiepunten in de bibliotheek en daarnaast gaat het kabinet aan de slag met overheidsdienstverleners. Deze helpen mensen om zaken met de overheid te regelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7557515). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.