Managed hosting door True

Bedrijven overwegen massaal een ChatGPT-verbod

 

84 procent van de Nederlandse bedrijven overweegt ChatGPT en andere generatieve-ai-toepassingen op zakelijke apparaten te verbieden of heeft inmiddels een verbod ingesteld. Wereldwijd ligt dit percentage op 75 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Blackberry. De mobieltjesmaker stelt dat 65 procent van de Nederlandse organisaties aangeeft dat het verbod op generatieve ai bedoeld is voor de lange termijn of zelfs permanent is. Volgens het bedrijf bewijzen de resultaten dat er veel onzekerheid en onwetendheid heerst over generatieve-ai-oplossingen.  

Hoewel veel organisaties nog niet overtuigd zijn van de mogelijkheden, erkent de meerderheid van de Nederlandse bedrijven dat generatieve-ai-toepassingen op de werkplek efficiëntie (56 procent) en innovatie (52 procent) verhogen. Ook denkt de helft dat generatieve ai creativiteit kan verbeteren, concluderen de onderzoekers.

Als het gaat over de inzet van generatieve-ai-tools om cybersecurity te verbeteren, is een meerderheid van de Nederlandse respondenten (78 procent) er voorstander van om ai in te zetten. 78 procent van de Nederlandse ict-besluitvormers vindt dat organisaties mogen bepalen welke apps op zakelijke apparaten van medewerkers zijn toegestaan.

Europese ai

Shishir Singh, hoofdverantwoordelijk voor cybersecurity bij Blackberry, vindt dat organisaties aan de slag kunnen gaan met generatieve-ai-toepassingen, maar dat ze hier wel zorgvuldig mee moeten omgaan. Binnen het bedrijf wordt op een ‘gecontroleerde en veilige manier’ met zakelijke generatieve-ai-toepassingen gewerkt, stelt hij zonder dat verder toe te lichten.

‘Uit ons onderzoek blijkt dat veel andere organisaties nog sceptisch tegenover deze ai-tools staan, waardoor zij veel kansen mislopen. Door de komst van ai-regelgeving, zoals de Europese Ai-act, kan deze onzekerheid en onwetendheid echter bij organisaties weggenomen worden’, aldus Singh. In zijn ogen zijn generatieve-ai-applicaties in combinatie met regelgeving een ‘gouden combinatie’ voor meer zichtbaarheid, monitoring en beheer van applicaties die op de werkplek worden gebruikt.

Het onderzoek is tussen juni en juli 2023 uitgevoerd onder tweeduizend ict-beslissers in de VS en Canada, het VK, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Japan en Australië.

Rabobank

Onlangs werd bekend dat de Rabobank het gebruik van generatieve ai zoals ChatGPT en Google Bard op zakelijke apparatuur van medewerkers aan banden legt. Dat gebeurt totdat er beleid is geformuleerd over het gebruik en de risico's van die toepassingen. Er werd binnen de bank veel geëxperimenteerd zonder dat de kaders duidelijk waren, liet directeur innovatie en technologie Bart Leurs weten. Softwareontwikkelaars mogen nu pas na goedkeuring van een aanvraag in een beschermde omgeving experimenteren met generatieve ai.

Waarschijnlijk zijn er veel meer bedrijven die generatieve ai een halt toe roepen, maar hangen ze dat niet aan de grote klok.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7550186). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.