Managed hosting door True

Rabobank beperkt gebruik Google Bard en ChatGPT

 

Rabobank

Rabobank legt het gebruik van generatieve ai-tools zoals Google Bard en ChatGPT aan banden. Het is voorlopig voor medewerkers verboden om zonder toestemming die tools te gebruiken op ict-apparatuur van de werkgever. Software-ontwikkelaars en projectteams die toch met de tools aan de slag willen, moeten een aanvraag doen en kunnen na akkoord in een beveiligde omgeving experimenteren met generatieve ai.

De directie van de bank besloot begin dit jaar om op de rem te trappen nadat er binnen de bank volop met de nieuwe tools werd geëxperimenteerd zonder dat daar duidelijke afspraken over waren gemaakt. Hoewel de directie naast de risico’s ook de mogelijkheden van ai en innovatie ziet, is vanuit het oogpunt op dataveiligheid besloten om die stap te zetten.

Chief innovation and technology officer van Rabobank Bart Leurs zei eind juni in een interview met Management Scope: We zagen dat developers enthousiast gingen experimenteren met bijvoorbeeld ChatGPT en Google Bard, ook een ai-tool om code te genereren. Dat is natuurlijk gaaf omdat het tot mooie innovaties zal leiden. Maar als bank willen we niet dat er bepaalde code wordt gedeeld of dat data van klanten op platformen van Amerikaanse techbedrijven terechtkomen. Dat mogen we ook niet, onze klantgegevens zijn goed beschermd. Daarom mag momenteel niemand vanaf bedrijfsapparaten met ChatGPT of Google Bard werken.’

Computable vroeg aan de bank wat de status van de ban is. Inmiddels blijkt er dus een oplossing met een aanvraagprocedure en een beveiligde omgeving te zijn.

Risico’s

Ook brengt de bank de risico’s van generatieve ai in kaart, laat de woordvoerder weten. Er worden met leveranciers van verschillende tools afspraken gemaakt over onder meer data-storage en data-input. Daarnaast worden bankmedewerkers bijgeschoold over het belang van data en dataveiligheid. Dat geldt specifiek voor generatieve ai. De bank heeft een eigen data en analytics-academie opgericht. Daar krijgt personeel trainingen en workshops aangeboden op basis van hun rol binnen de organisatie.

Rabobank is niet de enige die het gebruik van generatieve ai aan banden legt. Eerder meldde de Amerikaanse bank JP Morgan het gebruik door medewerkers te beperken.

Bij Rabobank speelt in het kader van de ai-experimenten ook mee dat de bank werkt aan een Global Data Platform. Dat is een centrale plek waar medewerkers data kunnen vinden en uploaden  Een zogenoemde ‘a single source of truth’. ‘Dit platform is al in gebruik en groeit steeds verder in functionaliteiten’, deelt de bank.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7545847). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.