Managed hosting door True

100 miljoen euro voor quantum-computermaker Pasqal

 

Pasqal, een Frans-Nederlandse ontwikkelaar van quantumtechnologie, krijgt een kapitaalinjectie van honderd miljoen euro. Met het nieuwe groeigeld kan het bedrijf uit Parijs dat een jaar geleden samenging met het Amsterdamse Qu&Co, de R&D versnellen.

De honderd miljoen is binnengehaald bij een consortium onder leiding van de nieuwe investeerder Temasek, een wereldwijde investeerder met hoofdkantoor in Singapore. Andere nieuwe investeerders zijn het European Innovation Council (EIC) Fund, Wa'ed Ventures en Bpifrance, via zijn Large Venture Fund. Doorlopende investeerders zijn onder meer Quantonation, het Defense Innovation Fund, Daphni en Eni Next.

Op korte termijn denkt Pasqal een 1.000-qubit quantumcomputer te kunnen bouwen. Doel is zo’n rekenwonder al in 2024 gereed te hebben. Grootste uitdaging is het aantal foutieve qubits te beperken. Op lange termijn verwacht het bedrijf in staat te zijn tot de bouw van fouttolerante architecturen.

Op meerdere plekken ter wereld wordt aan quantum-hardware gewerkt. Verschillende technieken zijn daarbij in beeld. De Verenigde Staten en China leken een voorsprong te hebben, maar ook de Fransen mengen zich nadrukkelijk in de race, net als Nederland overigens.

Pasqal bouwt kwantumcomputers van geordende neutrale atomen in 2d- en 3d-arrays. Zijn techniek bestuurt atomen met een gelijk aantal elektronen en protonen met een optisch ‘pincet’. Laserlicht wordt gebruikt om full-stack processors met hoge connectiviteit en schaalbaarheid te ontwikkelen. Ze kunnen bij kamertemperatuur en met minder energie werken. Tot nog toe zijn twee quantumcomputers van 100 qubit afgeleverd voor het doen van wetenschappelijke experimenten.

Benno Broer

De Fransen willen de productie van hun quantumsystemen voor on-premise installaties verhogen. Verder moet de ontwikkeling van eigen algoritmen voor klanten worden uitgebreid. Pasqal mikt op branches als energie, chemie, auto-industrie, mobiliteit, gezondheidszorg, bedrijfstechnologie, financiën en overheid.

Commercieel directeur is de in Delft afgestudeerde kwantum-expert Benno Broer. Zijn bedrijf is van plan het huidige team van honderd medewerkers dit jaar te verdubbelen. Bestaande activiteiten in Europa en Noord-Amerika worden uitgebreid. Ook moeten er kantoren komen in het Midden-Oosten en Azië.

Pasqal zegt complexe financiële optimalisatieproblemen net zo nauwkeurig te kunnen oplossen als klassieke computers. Recent onderzoek moet die claim onderbouwen. Chemiereus BASF onderzoekt bijvoorbeeld hoe de technologie kan worden gebruikt om weerpatronen te voorspellen, terwijl BMW hiermee crashtests wil doen en lichtere onderdelen en materialen wil ontwikkelen. Andere klanten zijn onder meer Siemens, Airbus, LG Electronics, Johnson & Johnson en Thales.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7463058). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.