Managed hosting door True

Nederland neemt voortouw bij quantumstandaarden

 

Nederlandse experts die zich bezighouden met quantum-technologie, spelen een belangrijke rol bij de internationale standaardisering op dit vlak. Onderzoeksinstituut TNO en de startups Delft Circuits, Quix Quantum en Orange Quantum Systems werken aan een beschrijving van een lagenmodel voor modulaire quantum computing. Deze conceptstandaard wordt uiteindelijk door een nieuwe technische commissie van de Europese standaardisatieorganisatie Cen-Cenelec omgezet in een definitieve versie.

De technische commissie van Cen-Cenelec vloeit voort uit een roadmap die 85 experts ontwikkelden voor de standaardisatie van quantum computing, quantum-communicatie en quantum-metrologie. De roadmap leidde ook tot een wetenschappelijk paper over het onderwerp.

De Nederlandse normalisatie-organisatie Nen roept geïnteresseerde partijen op om aan te sluiten bij de standaardisatiepoging van Cen-Cenelec. Hiermee zouden ook hun functionele eisen aan hardware en software worden geborgd. 'Met de te ontwikkelen standaarden worden de interfaces tussen de verschillende lagen vastgelegd en interoperabiliteit van de lagen bereikt. Daarmee wordt een open architectuur voor quantum computers bewerkstelligd.'

Informatiebijeenkomst

Nen organiseert in februari een informatiebijeenkomst. Daarin wordt onder meer verteld over de visie op modulaire quantum computers, over wat al is bereikt en over de vervolgstappen.

Cen-Cenelec is een samenwerking tussen het standaardiseringcomité voor elektrotechnische standaarden (Cenelec) en het comité voor standaarden op overige technische domeinen (Cen). Samen met de Etsi, dat zich bezighoudt met standaardisering in de telecomsector, vormen zij het Europese systeem voor technische standaarden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7442436). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.