Managed hosting door True

Eerste locatie van nationale quantumcampus geopend

 

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, verrichtte de openingshandeling voor de eerste locatie van het House of Quantum.

In Delft is nabij de TU Delft de eerste locatie van het House of Quantum geopend. Dit initiatief moet uitgroeien tot 's werelds eerste nationale quantumcampus, bestaande uit verschillende verzamelgebouwen voor quantumbedrijven verspreid over het land.

In dit eerste Delftse 'quantumhuis' ontmoeten lokale en internationale bedrijven, investeerders en onderzoekers elkaar en werken zij samen aan de quantumtechnologie van morgen en de groei van hun bedrijven. Middels lidmaatschappen kunnen deze partijen gebruik maken van kantoorruimtes, labfaciliteiten en alles dat het House of Quantum en zijn gemeenschap te bieden heeft.

Het opzetten van een nationaal quantumecosysteem is de centrale ambitie van het nationale quantumtechnologie-programma waarvoor coördinator Quantum Delta NL (QDNL) 615 miljoen euro ontving van het Nationaal Groeifonds. Als onderdeel van dit programma zijn tussen 2023 en 2026 ook nog House of Quantum-locaties gepland in Eindhoven, Amsterdam en Twente. In Delft volgen nog twee locaties, te beginnen met een naastgelegen locatie in 2023. In 2025 wordt naar verwachting dan nog het hoofdgebouw opgeleverd, ontworpen door architectenbureau Cepezed en ingenieursbureaus Deerns en Aronsohn. Dat moet bekend komen te staan als Europa’s slimste 12.000m2 quantummeters en biedt werkruimtes, labs en ‘testbeds’ voor quantumcomputers, -netwerken en -sensoren.  

De leden van het 'Huis van Quantum' aan de Elektronicaweg in Delft zijn Orange Quantum Systems, Qblox, Qphox, Quantware, Delft Circuits, Single Quantum, Q*Bird, Bluefors, Microsoft, Quantum Delft en Quantum Delta NL. De eerste vier bedrijven zijn er inmiddels ingetrokken. Launching partners zijn Fujitsu, QuTech, TNO en TU Delft.

Startups

Op de foto staat apparatuur onder de naam ‘Ultra High Vacuum (UHV) with molecular beam epitaxy (MBE)’ die wordt gebruikt voor r&d, namelijk om te leren begrijpen hoe de chipoppervlakken vuil worden in de cryogene omgeving van een quantum-‘koelkast’. Dit apparaat staat in het lab ('Makers-spaces') van Quantware, een startup die quantumchips maakt.

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, verrichtte deze week de officiële opening van de eerste locatie van de nationale quantumcampus in wording en verklaarde daarbij: 'Quantumtechnologie is veelbelovend en Nederland heeft wereldwijd toonaangevende onderzoeksfaciliteiten. Nu is het tijd om onze academische voorsprong om te zetten in economische activiteit. Samenwerking zoals in het House of Quantum is hiervoor de basis. Hier komen wetenschappers, onderzoekers en ondernemers samen om de toepassingen van quantumtechnologieën te versnellen.

'Met deze investeringen bouwen we aan een nationale quantumcampus die in nauwe verbinding staat met onze Europese partners', zegt Freeke Heijman, medeoprichter en directeur ecosystemen van QDNL. Elke locatie krijgt zijn eigen invulling die de behoeften van de lokale spelers binnen die hub weerspiegelt. De eerste twee locaties in Delft (net buiten de TU Delft Campus) zijn vooral gericht op startups die werken aan de ontwikkeling van quantumhardware en aanverwante elektronica. Ook verwante initiatieven uit het Quantum Delta NL programma zullen onderdak vinden in het gebouw:.  

Nu de eerste House of Quantum-locatie is geopend, is het ook voor internationale startups en ondernemingen uit het mkb mogelijk om lid te worden van House of Quantum. Bedrijven kunnen er een kantoor of lab vestigen, of zich aansluiten via co-working en community lidmaatschappen. Voor grotere bedrijven zijn er ook mogelijkheden om een House of Quantum-sponsor te worden. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7442065). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.