Managed hosting door True

Onveiligheid dreigt blockchain op te breken

 

Wil het ooit nog wat worden met de blockchain, dan moet in ieder geval de veiligheid van deze technologie op een hoger peil worden gebracht. Ook het gebrek aan wereldwijde regelgeving, normen en richtlijnen brengt de ontwikkeling van blockchain in gevaar. Daardoor zitten alle bedrijven die werken met blockchain-systemen of daar afhankelijk van zijn in een grijs gebied.

Dit blijkt uit een witboek van OwlGaze. De leverancier van voorspellende ai-software stelt bovendien vast dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Het ontwerp en de ontwikkeling gaan gepaard met kwetsbaarheden. Hierdoor loopt de blockchain-architectuur een hoger risico op uitbuiting door kwaadwillenden. Dit beveiligingsprobleem raakt ook bedrijven die cryptomunten opslaan dan wel verhandelen via digitale portefeuilles. Het witboek draagt dan ook de titel “Blockchain beschermt onze gegevens, maar wie beschermt de blockchain?’

Vooral bruggen tussen twee blockchains blijken kwetsbaar. Onder meer de cryptobeurs Binance en het platform Nomad werden hier slachtoffer van. Volgens blockchain-dataspecialist Chainalysis is tot nog toe dit jaar al voor twee miljard dollar aan cryptomunten gestolen van dit soort ‘bruggen’.

Ondermijnen

OwlGaze-topman Ralph Chammah constateert dat aanvallers steeds slimmere manieren vinden om de veiligheid binnen de blockchain te ondermijnen. In combinatie met onzekerheid over interventies door regelgevers leidt dat tot een dringende behoefte aan proactief management van cyberdreigingen. Niet alleen de infrastructuur maar ook apparaten, gebruikers en gegevens die zijn opgeslagen in de blockchain, moeten worden beschermd. Chammah: ‘Deze dreigingen kunnen zeker afzonderlijk worden aangepakt, maar moeten worden geleid door dezelfde algemene strategie.’ 

Volgens Chammah kan de inzet van voorspellende ai-software deze problemen helpen te verlichten. Met behulp van geavanceerde correlatie en ai zijn cyberaanvallen vroegtijdig te ontdekken. De financiële regelgever van New York propageert het gebruik van blockchain analytics tools. Ook de Dutch Blockchain Coalition zet veiligheid van blockchain voorop. Bekeken wordt welke methoden zich daar het beste voor lenen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7426539). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.