Managed hosting door True

Forse groei Nederlandse game-industrie

 

Plantronics GameCom Commander

De Nederlandse game-industrie is de afgelopen drie jaar flink gegroeid. Nederlandse gamebedrijven profiteerden van de groei van de wereldwijde gamesmarkt. Een omzetgroei van gemiddeld bijna 18 procent per jaar voor Nederlandse gamebedrijven (naar 420 à 440 miljoen euro in 2021) overtreft het wereldwijde gemiddelde in de branche. Ook het aantal banen nam jaarlijks met ruim 5 procent toe tot 4560 banen. De groei van het aantal banen is vooral zichtbaar bij grotere bedrijven met meer dan vijftig medewerkers.

Door de effecten van de pandemie zijn bedrijven die 'applied games' of 'serious games' maken, (zie kader voor een definitie), minder hard gegroeid dan entertainment game bedrijven. Het betreft hier dus games die bijvoorbeeld zijn gericht op gedragsverandering of therapeutische effecten. 

Dit blijkt uit de Games Monitor 2022 die onlangs werd gepresenteerd op de Dutch Game Day in Hilversum. Deze Games Monitor rapporteert over trends en ontwikkelingen in de Nederlandse videogame-branche, zoals het aantal bedrijven, banen en omzet.

De meeste banen in de Nederlandse game-industrie zijn te vinden in de regio Groot-Amsterdam (inclusief Schiphol). Als op één na grootste regio qua werkgelegenheid heeft Utrecht het grootste aantal banen in Applied of Serious Game bedrijven.

Bedrijven, medewerkers, omzet

Verder laten de cijfers van de afgelopen tien jaar een evolutie zien in de manier waarop groei wordt gerealiseerd. Aanvankelijk groeide de sector vooral in het aantal bedrijven. Tussen 2015 en 2018 was de groei vooral te zien in het aantal medewerkers. En in de afgelopen drie jaar liet de omzet de meest opvallende stijging zien.

'De forse omzetgroei en het aantal banen bij grotere bedrijven laat zien dat de Nederlandse game-industrie op weg is naar volwassenheid”, zegt Christel van Grinsven, coördinator van de Games Monitor.

Serious game?

Een serious of applied game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Het voornaamste doel is bijvoorbeeld communiceren, werven of selecteren, onderwijzen of het verwerven van inzicht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7421163). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.