Managed hosting door True

Decentrale id kan wachtrijen terugdringen

 

Reizigers kunnen veel sneller inchecken, langs de security gaan en aan boord van een vliegtuig stappen als daarvoor één digitale id wordt gebruikt. Daarvoor is het kopiëren van de chip op je paspoort naar je mobiele telefoon voldoende. Zeker in combinatie met gezichts- of stemherkenning is hiermee veel tijd te besparen.

Albert van Veen, directeur/oprichter van FastID, presenteerde deze oplossing tijdens het IDnext Event 2022 in Utrecht. Decentrale digitale identiteiten gaan de toegang tot evenementen, diensten en locaties vergemakkelijken, aldus Van Veen. Op luchthavens kan het inchecken voortaan in twee seconden in plaats van de gebruikelijke twintig seconden. Dezelfde identiteit valt vervolgens ook op andere plaatsen op de luchthaven te gebruiken. 

Van Veen, die drie jaar lang chief digital officer bij de Schiphol Groep was, stelt vast dat de meeste luchthavens nog sterk afhankelijk zijn van papieren id-documenten en tickets, plastic bagagelabels en qr-codes die ergens in de telefoon verborgen zitten. 'Dat is niet alleen stressvol voor de passagiers maar ook arbeidsintensief en vergroot de wachtrijen.’

Airport Weeze biedt als tweede luchthaven ter wereld zijn passagiers de mogelijkheid FastID te gebruiken voor de toegang tot de ‘security lanes’. Passagiers kunnen via de app thuis al de id-check doen en vervolgens de fastlane ingaan door simpelweg hun ‘gezicht’ te laten zien. Rotterdam Airport was de Duitsers voorgegaan.

Binnenkort start FastID, een deelneming van investeerder en NEC-geldschieter Marcel Boekhoorn, ook een pilot in het stadion van NEC in Nijmegen. Supporters kunnen snel laten zien dat ze een geldig kaartje hebben. Een id–check bij de toegang en monitoring in het stadion behoren tot de extra mogelijkheden. Verder heeft FastID klanten opgetekend in het hotelwezen. Andere use-cases zijn het openbaar vervoer, fitnesscentra en banken. 

De nieuwe Europese wetgeving voor elektronische identificatie (Eidas) versnelt volgens Van Veen de introductie van een digitale id. Van Veen: ‘Voordeel van een decentrale digitale identiteit is dat alle data op de eigen mobiele telefoon blijven. Met de luchthaven worden geen data gedeeld. De klant heeft zelf de volledige controle. Door de app weg te gooien verdwijnen ook alle gegevens.’

Van Veen ziet het gebruik van decentrale id’s snel aanslaan in landen waar het vertrouwen in de overheid wat minder is. ‘Een alternatief is blockchain. Maar data die daarin terechtkomen, zijn niet meer verwijderen.’ Het gebruik van gezichtsherkenning is vooral kansrijk in landen waar gezichtsherkenning minder gevoelig ligt.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7416680). © Jaarbeurs IT Media.

8,3

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.