Managed hosting door True

Data-dilemma centraal op Nationale AI & Ethiek-cursus

 

Vandaag wordt de Nationale AI & Ethiek-cursus gelanceerd. De gratis online-studie leert deelnemers ethisch reflecteren op ai (kunstmatige intelligentie). De leergang is een inhoudelijk vervolg op de populaire Nationale AI-Cursus uit 2018 die meer dan 300.000 burgers bereikte.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op Amsterdam Science Park hebben dr. Sennay Ghebreab (ICAI), Mieke van Heesewijk (SIDN Fonds) en Frank van der Meyden (ministerie van Binnenlandse Zaken gezamenlijk op de rode knop gedrukt. De online-cursus is nu voor iedereen gratis toegankelijk.

‘Nauwelijks bekomen van de toeslagen-affaire en grove privacyschendingen door techbedrijven is het hoog tijd dat iedereen in Nederland snapt hoe ai werkt en welke ethische dilemma’s om de hoek komen kijken als data en algoritmen worden ingezet’, aldus initiatiefnemer Jim Stolze. Voor de cursus is nu al veel belangstelling, ook bij de Belastingdienst. 

In de Nationale AI-Cursus stond de technologie centraal, waarop cursisten in de evaluaties lieten weten vooral nieuwe vragen te hebben. Die vragen gingen over de vrees dat algoritmen kunnen discrimineren of dat consumenten de dupe zouden worden van hun eigen data.

Kwesties rond data-dilemma’s en mensenrechten zijn nu het uitgangspunt van de Nationale AI & Ethiek cursus. Anders dan de ‘algemene’ AI-cursus is deze leergang niet geïnspireerd op het Finse Elements of AI. De ethiek-cursus is volledig Nederlands. 

Knoop

In de verschillende hoofdstukken wordt de cursist geconfronteerd met verschillende dilemma’s waarbij een knoop doorgehakt moet worden. Later is ook inzichtelijk hoe andere cursisten daarover dachten. De lesstof bestaat verder uit een afwisseling van video’s, teksten, animaties en illustraties.

De cursus bestaat uit negen hoofdstukken waarin experts de rol van docent op zich nemen. De onderwerpen zijn 'Wat is ethiek?' (dr. Katleen Gabriels), 'Het internet is nog niet kapot' (Mieke van Heesewijk), 'Het probleem van Facebook' (prof. José van Dijck), 'Kunstmatige ongelijkheid' (dr. Sennay Ghebreab), 'Deepfakes en desinformatie' (Sander Duivestein), 'Solliciteren bij een robot' (Quirine Eijkman), 'Ai en de democratie' (mr. dr. Reijer Passchier), 'Je hebt wél wat te verbergen!' (Merel Koning) en 'Ethiek op de tekentafel' (prof. Jeroen van den Hoven).

In een vraaggesprek legt de laatste expert uit waarom digitale ethiek zo belangrijk is geworden en welke problemen daarbij om de hoek komen kijken. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7412790). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.