Managed hosting door True

Politie test druktemeter op boulevard van Scheveningen

 

De innovatiehub ontwikkelt ook vr-oplossingen waarin agenten scenario’s trainen op virtuele plekken in de stad.

Deze zomer testen de politie en de gemeente Den Haag een digitale druktemeter op de boulevard van Scheveningen. Deze zogenoemde crowd safety manager is een 3d-dashboard waarin anonieme databronnen worden gecombineerd. De proef wordt uitgevoerd door een recent gestarte innovatiehub van de gemeente Den Haag en de politie.

Het nieuw te ontwikkelen systeem telt het aantal passanten op de boulevard en kijkt naar informatie van het openbaar vervoer, parkeerdata, weersvoorspellingen en verkeerstellingen. Zo ontstaat een digitale kaart waarop te zien is waar het druk is en waar drukte kan ontstaan. Dat moet de gemeente, de politie, hulpdiensten en evenementenorganisaties helpen om te anticiperen.

De gemeente benadrukt dat de oplossing ‘op een privacy verantwoorde manier’ de drukte registreert. Eerder gingen gemeenten de fout in met wifi-tracking waarbij burgers niet volledig geanonimiseerd werden gevolgd.

Scenario’s trainen

"Haagse hub deelt met andere steden wat wel en niet werkt in de praktijk"

Naast de crowd safety manager wordt er binnen de innovatiehub ook gewerkt aan vr-oplossingen. Agenten kunnen zo in een digitale omgeving meerdere scenario’s trainen op virtuele locaties in Den Haag. ‘Toekomstige projecten richten zich op bewaken en beveiligen en het verantwoord inzetten van sensoren en camera’s en druktemonitoring’, schrijven de initiatiefnemers. Ze willen kennis en kunde bij elkaar brengen en samen verder bouwen aan innovatie binnen die domeinen.

De innovatiehub gaat ook met andere steden en gemeenten delen wat wel en niet werkt in de praktijk. Zo moet voorkomen worden dat iedereen het wiel opnieuw uitvindt.

Agressie

Het doel van de innovatiehub is dat ook andere steden en politie- eenheden in Nederland profiteren van de kennis die wordt opgedaan. Volgens de betrokkenen vervult de innovatiehub een landelijke ‘koplopersrol’ en richt de groep zich op problematiek die kan leiden tot onveilige situaties in de stad. Bijvoorbeeld overlast door gebruik van verdovende middelen, agressie en geluidsoverlast.

De  samenwerking tussen gemeenten, politie, kennisinstellingen en bedrijven wordt ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het nationaal veiligheidscluster Security Delta, dat eerder de Haagse Security Delta (HSD) heette. Via de website: Impact Coalitie Safety & Security worden de ervaringen gedeeld. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7381864). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.