Managed hosting door True

Delfts QuTech richt quantum-testbed op

 

QuTech, de samenwerking tussen TU Delft en TNO op gebied van quantumtechnologie, heeft samen met Eurofiber en Juniper Networks een quantum-testbed gelanceerd. Daartoe worden meerdere datacenters in Nederland met elkaar verbonden.

Het testbed biedt een omgeving waarin partners beveiligde communicatie kunnen onderzoeken op basis vane quantumfysica. Centraal staat de toepassing van quantum-sleuteldistributie, een technologie die helpt om gegevens te beschermen tegen aanvallen door quantumcomputers. Volgens QuTech gaat deze zogeheten qkd-technologie een essentiële rol spelen bij de beveiliging van netwerken die waardevolle gegevens bevatten. Te denken valt aan kritieke infrastructuur, overheid, politie en justitie en financiële gegevens.

De samenwerking met Eurofiber en Juniper Networks stelt QuTech in staat een proof of concept te integreren in een commercieel glasvezelnetwerk. Het systeem zal op meerdere Eurofiber-locaties worden ingezet. De partners in dit project gebruiken de routing-, switching- en beveiligingsoplossingen van Juniper Networks.

Als het project slaagt, zal QuTech een spin-out lanceren om de qkd-technologie verder te commercialiseren. Doel is te komen tot een volwaardig quantum-ecosysteem.

Marc Hulzebos, innovatiemanager Eurofiber, ziet kansen in deze nieuwe technologie. Hij heeft hoge verwachtingen van de voordelen die quantumbeveiliging en -connectiviteit kunnen bieden aan de data-infrastructuren van Eurofiber. Zodra de technologie rijp is, wil Eurofiber ‘quantum’ aan zijn klanten aanbieden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7379691). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.