Managed hosting door True

Atos levert nieuwe supercomputer Spanje

 

Een deel van het nieuwe datacenter van BSC-CNS.

Atos heeft de aanbesteding gewonnen voor MareNostrum 5, de nieuwe pre-exascale supercomputer voor het Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Het contract heeft een waarde van een slordige 150 miljoen euro. Atos is met zijn Bull-supercomputer de opvolger van Lenovo dat in 2017 de MareNostrum 4 bouwde.

De aanbesteding werd vorig jaar uitgeschreven door de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU).

MareNostrum 5 (MN5) wordt een supercomputer met een piekvermogen van 314 Pflops, ofwel 314 miljoen miljard berekeningen per seconde, meer dan 200 petabytes aan opslag en 400 petabytes aan actief archief. De rekenkrachtcentrale is bedoeld voor uiteenlopend wetenschappelijk onderzoek en wordt daarnaast ingezet voor Europees medisch onderzoek, zoals naar geneesmiddelen, de ontwikkeling van vaccins en virusverspreiding (simulaties). 

Holy computing

De MN5 komt in het nieuwe onderkomen van het BSC-CNS, achter de kapel waar de huidige MareNostrum 4 van Lenovo staat. Het budget van 151,41 miljoen euro is een co-investering van de EuroHPC JU en een consortium van drie EuroHPC-leden: Spanje, Portugal, en Turkije. Dat consortium mag de helft van de rekenkracht gebruiken; de andere helft is voor andere Europese gebruikers.  

EuroHPC heeft nog zeven andere supercomputers, waarvan er vijf operationeel zijn: Lumi (Finland), Vega (Slovenië), MeluXina (Luxemburg), Discoverer (Bulgarije) en Karolina (Tsjechië). De twee andere supers in aanbouw zijn Leonardo (Italië) en Deucalion (Portugal). Voorts zijn er plannen om de volgende generatie EuroHPC-supercomputers te huisvesten en te exploiteren in Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland en Polen.

Nederland en België zijn lid van de EuroHPC JU maar gebruiken en financieren hun eigen supercomputing: Surf met Snellius (Nederland) en VSC - Vlaams Supercomputer Centrum.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7372590). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.