Managed hosting door True

Datathermie kan 1 miljoen huishoudens verwarmen

 

Alle bij Dutch Data Center Association (DDA) aangesloten datacenters zouden potentieel 1 miljoen huishoudens kunnen verwarmen. Het potentieel van datacenter-restwarmte, ook wel datathermie genoemd, is erg groot.

Dit concludeert de DDA in het rapport ‘Datathermie in Perspectief’. De brancheorganisatie voor datacenters laat met dit rapport zien wat de mogelijkheden zijn van restwarmte afkomstig van datacenters.

Datathermie kan mede worden ingezet voor de verwarming van woningen. Als duurzame warmtebron kan deze warmtebron de energietransitie helpen versnellen. De inzet van datathermie zorgt er tevens voor dat groene energie twee keer wordt gebruikt.

Het aansluiten van datacenters op bestaande en toekomstige warmtenetwerken biedt veel kansen. Het uitkoppelen van datathermie zal niet alleen het energiegebruik van de omgeving terugdringen maar ook dat van het datacenter zelf.

Ook geeft het rapport een overzicht van al gerealiseerde datathermie-projecten. NorthC Eindhoven sluit aan op de warmte-ring van de High Tech Campus Eindhoven. Restwarmte van de servers in het datacenter wordt geleverd aan diverse gebouwen op de campus. In Aalsmeer wisselt NorthC warmte en koelte uit met het plaatselijk bedrijfsleven. De warmte die vrijkomt in het BIT-datacenter in Ede, wordt gebruikt voor het naastgelegen conferentiecentrum van BIT.

De datathermie van datacenter Nikhef verwarmt honderden studentenwoningen. De restwarmte wordt nu ingezet voor zo’n 1300 studentenwoningen en dit aantal zal in de toekomst worden uitgebreid. Via het bodemenergiesysteem (WKO) levert Equinix indirect warmte en koude uit.

In aanbouw

Daarnaast is een aantal interessante projecten in aanbouw. De datacenters op de Zernike Campus Groningen voeden het warmtenet. Al zo’n duizend woningen in de wijk Paddepoel worden verwarmd, wat zal oplopen naar 10.000. Het nieuwe datacenter van NorthC Datacenters in Rotterdam Zestienhoven gaat 10.000 huishoudens in de wijk Schiebroek verwarmen. Interxion gaat restwarmte leveren aan bedrijventerrein in Schiphol-Rijk. Switch Datacenters in Woerden helpt nabijgelegen kantoorpanden te verwarmen. Het bedrijf geeft als eerste datacenter in Europa een financiële prikkel aan datacenter-gebruikers om direct bruikbare restwarmte te garanderen.

Nog in voorbereiding is de verwarming van de Van Nelle Fabriek door het naastgelegen datacenter van Smartdc waar veel game-servers draaien. Verder staan op stapel projecten op het Science Park Amsterdam (Equinix), het hoofdstedelijke ontwikkelingsgebied Amstel III (Equinix), de Haarlemse Waarderpolder (Iron Mountain) en gebouwen in de buurt van Interconnect in Den Bosch en Eindhoven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7371478). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.