Managed hosting door True

100 miljoen voor jonge Brabantse techbedrijven

ASML, Philips, BOM en TNO stellen geld beschikbaar voor deeptech

 

Er komt een fonds van ruim honderd miljoen euro voor Brabantse startups en scale-ups die zich bezighouden met deeptech, hoogwaardige technologie die grote maatschappelijke thema's adresseert. Het geld wordt bijeengebracht door onder meer ASML, Philips, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en TNO. De rijksoverheid legt via de RVO 9 miljoen euro extra in om de allerjongste bedrijfjes te helpen.

Het zogeheten DeepTechXLFund I is volgens de deelnemende investeerders een broodnodige ondersteuning aan de deeptech-sector in Noord-Brabant. Hoewel de regio rond Eindhoven een van 's lands belangrijkste hotspots van technologiebedrijven is, blijken veel deeptech-startups gemiddeld meer dan de helft van hun tijd te besteden aan het regelen van beginkapitaal. Dit zou komen doordat veel bestaande investeerders te weinig kennis hebben om de technologische potentie in te schatten.

Groeikapitaal

Het fonds wordt gevuld door ASML, Philips, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), TNO, PME Pensioenfonds, Invest-NL en enkele vermogende families. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt nog eens 9 miljoen euro beschikbaar als early-stage groeikapitaal. Bij elkaar verwachten de financiers ongeveer twintig start-ups en vijftien scale-ups te ondersteunen via het fonds.

Naast kapitaal bieden de deelnemende techbedrijven jonge ondernemers toegang tot kennis, netwerk, technologie, licenties en ondersteuning bij hun bedrijfsontwikkeling. Ze helpen bij het vinden van eerste klanten, partners in de toeleveringsketen, toegang tot nieuwe markten en opschaling van de productie.

DeepTechXL is gelieerd aan HighTechXL, de zogeheten accelerator die jonge deeptech-ondernemingen koppelt aan talenten, technologie, investeerders en mentoren. Beide organisaties zijn gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7357616). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.