Managed hosting door True

Buitenlandse ict-bedrijven komen graag naar Nederland

 

Buitenlandse ict-bedrijven waren vorig jaar opnieuw het meest actief bij investeringen in Nederland. Daarbij gaat het om de vestiging van een (nieuw) kantoor of een uitbreiding van de reeds bestaande locatie. Van de 423 investeringsprojecten vanuit het buitenland kwamen er 77 voor rekening van ict-bedrijven, vijftien meer dan in 2020.

Dit blijkt uit het jaarverslag van het Invest in Holland netwerk waar het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) namens de overheid deel van uitmaakt. Invest in Holland was vorig jaar bij 423 projecten betrokken. Dit betrof zowel nieuwe vestigingen als uitbreidingsinvesteringen in Nederland. Deze projecten zijn in de eerste drie jaar naar verwachting goed voor bijna 13.400 directe banen en een investeringswaarde van 2,3 miljard euro.

Dit brengt het aantal bedrijven dat voor Nederland kiest terug op het niveau van 2019. Na de ict is de sector 'life science and health' de grootste investeerder, gevolgd door transport en logistiek. De ict-bedrijven zorgden voor 4.419 nieuwe banen, meer dan een verdubbeling vergeleken met 2020. 

In het algemeen betreffen de meeste nieuwe banen functies op het hoofdkantoor, gevolgd door marketing en sales. Nieuwe datacenters die vanuit het buitenland zijn opgezet, bieden weinig emplooi. Het aantal nieuwe banen in datacenters beperkte zich vorig jaar tot zestig. In 2020 waren dat er achttien.

Een voorbeeld van een ict-bedrijf dat met hulp van Invest in Holland in 2021 investeerde, is het Indiaas-Amerikaanse Quantiphi. Die kondigde afgelopen jaar aan een nieuw service delivery center in Amsterdam te openen. Vanuit daar helpen ze onder andere de gezondheidszorg, onderwijs en publieke sector processen te stroomlijnen via kunstmatige intelligentie, cloud en data-oplossingen. Het bedrijf beoogt in de toekomst verder te groeien in Nederland en samen met Nederlandse ingenieurs hun r&d verder te ontplooien.

Recent kondigde twee andere ict-bedrijven uit het buitenland aan zich in Nederland te vestigen. Zo opende het Zwitserse fintechbedrijf Yokoy een kantoor in het centrum van Amsterdam en koos de  Zweedse telecom- en datanetwerkdienstverlener Alcadon voor een eigen vestiging in Nederland, eveneens in de hoofdstad. Of beide bedrijven hulp hebben gekregen van Invest in Holland is niet bekend.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7319936). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.