Managed hosting door True

Mendix zet vol in op artificiële intelligentie

Bot helpt gebruikersinterface te verbeteren

 

Mendix kondigt vandaag op de tweede dag van Mendix World 2021 nieuwe oplossingen aan voor softwareontwikkelaars. Verbeterde artificiële intelligentie (ai) en machine learning (ml)-functies trekken de aandacht.

Johan den Haan kondigt ook nieuwe AppServices aan, kant-en-klare bouwblokken die klanten kunnen kopen. De cto noemt als voorbeeld 3d-visualisatie. Een ontwerper van een fiets kan zijn model meteen in Mendix laten zien, wat aanzienlijk veel programmeerwerk scheelt. Ook komen er nieuwe ai-diensten, bijvoorbeeld voor beeldherkenning, tekst-naar-spraak en sentiment-analyse. De Mendix Marketplace wordt sterk uitgebreid, niet alleen met eigen oplossingen maar ook met die van partners. De eindklant betaalt daarbij naar gebruik. Mendix regelt daarbij de facturering. 

Foutjes

"In de Mendix Assist-suite komt er een vervolg op de vorig jaar geïntroduceerde Performance Bot"

De softwarefabrikant gaat het voor afnemers gemakkelijker maken ai-applicaties te bouwen. In elke fase van de ontwikkeling krijgt ontwikkelaars suggesties voor een volgende stap. In de Mendix Assist-suite komt er een vervolg op de vorig jaar geïntroduceerde Performance Bot. Deze software voorkomt dat foutjes in de architectuur worden gemaakt en applicaties dus traag worden.

Nieuw is de Page Bot. Die helpt ontwikkelaars een goede gebruikersinterface te bouwen. De gebruiker krijgt tips voor het verhogen van de gebruiksvriendelijkheid. Dit gebeurt op basis van patronen die zijn verkregen uit eerdere ervaringen. Mendix heeft geleerd van de honderden miljoenen geanonimiseerde datapunten die zijn ontwikkelaars hebben verzameld. 

Page Bot sluit aan op een snellere, verbeterde versie van de Logic Bot die ontwikkelaars helpt met het schrijven van microflows. Met deze uitbreidingen leert de gebruiker op een nieuwe manier ai toe te passen. Zeker in het begin is daar je voordeel mee te doen.

Vertaalslagen

Johan den Haan, cto Mendix.

Den Haan kondigt verder een kit voor machine learning (ml) aan. ‘Deze software helpt klanten ai aan applicaties toe te voegen waardoor deze slimmer worden. Tot nog toe was het vrij lastig een ml-model in software in te bouwen. Via drag and drop is een ml-model in Mendix te slepen. Je hoeft niet meer zelf allerlei vertaalslagen te maken.’

Tot de hoogtepunten tijdens Mendix World behoren verbeteringen voor Data Hub, vorig jaar geïntroduceerd als ‘low-code voor integratie’. Dankzij nieuwe functionaliteit kan het platform beter overweg met data uit elk systeem of applicatie. Verbeterde catalogisering van data maakt het gemakkelijker verbinding te leggen met data uit verschillende platformen, data-lakes en data-warehouses. Ook het filteren en gebruik van data worden makkelijker.

Verder introduceerde Den Haan het concept van business-events. Op alles wat er gebeurt in een organisatie kan de applicatie reageren, bijvoorbeeld een nieuwe klant, bestelling, medewerker of betaling. Met het toevoegen van business-events wordt het gemakkelijker voor ontwikkelaars om applicaties te leveren. Er komt één catalogus met alle eventdefinities waarop vervolgens wordt gereageerd. Volgens Den Haan zijn bedrijfsprocessen zo slimmer te automatiseren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7241670). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.