Managed hosting door True

Postnl investeert fors in (pakket)automatisering

 

Postnl wil 450 miljoen euro extra investeren in zijn postverwerkingscapaciteit, it-infrastructuur, duurzaamheid en pakketautomaten. In de periode 2022-24 gaat het dan om in totaal 950 miljoen euro aan investeringen.

Het postbedrijf zag in het tweede kwartaal het pakketvolume weer toenemen door de versnelde e-commercegroei vanwege Covid-19. Om die sterkere toename op te vangen, breidt Postnl zijn capaciteit verder uit en eerder dan was voorzien. Op een doordeweekse dag bezorgt Postnl in de Benelux gemiddeld 1,1 miljoen pakketten en 8,1 miljoen brieven.

Een van de speerpunten voor de komende tijd is meer en slimmer gebruik maken van data, digitalisering en robotisering. Het doel daarvan is onder meer om de logistiek en de informatievoorziening aan klanten te verbeteren en te komen tot een efficiëntere bezorging. Zo loopt er sinds enige maanden een proefproject bij het Postnl-punt in de Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn in Utrecht waarbij klanten zelf hun pakket kunnen afhalen of versturen bij een volledig gerobotiseerde pakketautomaat. Ook kunnen klanten bij vijf Albert Heijn-winkels hun Bol.com-pakket ophalen en retour sturen bij een speciaal daarvoor geplaatste pakketautomaat van Postnl.

Daarnaast heeft Postnl inmiddels zo'n 170 pakket- en briefautomaten in de openbare ruimte geplaatst. Zo'n automaat bevat kluisjes waar mensen via een persoonlijke code op elk moment van de dag pakketten kunnen afhalen of retour sturen. Het voorkomt dat bezorgers voor niets naar een huisadres rijden. De ambitie is om in 2024 zo'n 1.500 pakketautomaten te hebben geplaatst.

Computable Awards

Eerder dit jaar maakte het postbedrijf bekend in het sorteercentrum in Zaltbommel beacons te plaatsen op 250.000 rolcontainers. Met deze digitale trackers zijn de verplaatsingen van alle rolcontainers te volgen. Dat moet leiden tot een strakkere logistieke planning en meer inzicht. In Nieuwegein loopt een proef met robotarmen die kleinere pakketten kunnen sorteren; dat gebeurt nu nog handmatig.

Vorig jaar won Postnl een Computable Award in de categorie Partnerproject voor ‘Voorspellen van aanleverdag van een pakket’ (met de partners Amazon Web Services, Python, Cape Groep en Mendix). Dit jaar heeft het bedrijf alvast een nominatie op zak in de categorie Grootzakelijk project voor ‘Operator Order Manager Parcel Distribution’ (met de partners Mendix en Cape Groep). 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7227006). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.