Managed hosting door True

Zweden verdubbelt budget voor quantumcomputer

 

De Knut and Alice Wallenberg-stichting verdubbelt bijna zijn budget voor het Wallenberg Centre for Quantum Technology aan de Chalmers University of Technology in Gotenburg. De fondsen gaan van 4,4 naar 7,8 miljoen euro per jaar voor de komende vier jaar.

Sinds 2018 beheert de Chalmers University of Technology een groot initiatief rond quantumcomputers: het Wallenberg Centre for Quantum Technology (WACQT). Het belangrijkste project is de ontwikkeling en bouw van een quantumcomputer, die meer rekenkracht biedt dan de beste supercomputers van vandaag. 

In de eerste drie jaar hebben de onderzoekers binnen WACQT zich gericht op het laten werken van de basisbouwstenen van de quantumcomputer - de qubits - op kleine schaal. Een mijlpaal werd bereikt in 2020, toen ze een klein deel van een reëel optimalisatieprobleem wisten op te lossen met een twee-qubit quantumcomputer. Nu is het moment rijp om het aantal qubits op te schalen en de inspanningen voor de ontwikkeling van software en algoritmen op te voeren. Daarvoor voorziet de Knut en Alice Wallenberg Stichting (KAW) in een verhoging van het jaarbudget van 4,4 naar 7,8 miljoen euro. De stichting engageert zich ook om het instituut nog minstens twaalf jaar te financieren. 

WACQT wil investeren in de verbetering van de materialen in de supergeleidende chips die de qubits vormen. Quantumtoestanden zijn uiterst gevoelig, en de geringste verstoring in de materialen kan de prestaties nadelig beïnvloeden. De qubits die in Chalmers worden gemaakt, behoren al tot de beste ter wereld. Om ze te verbeteren, moet het hele onderzoeksgebied naar nieuw, onontgonnen terrein worden verplaatst.

Daarnaast zal ook het aantal onderzoekers dat aan het quantumcomputerproject werkt stevig worden uitgebreid. In de komende twee jaar komen er veertig medewerkers bij, een toename van tweehonderd procent. In een eerste fase zullen vijftien nieuwe postdocs worden aangeworven. Er zal een nieuw team worden gevormd dat nanofotonische apparaten gaat bestuderen die de interconnectie van kleinere kwantumprocessoren tot een grote quantumcomputer mogelijk kunnen maken. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7151131). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.