Managed hosting door True

Meer kansen voor Europese tech in China

 

Chinese vlaggen

Europese (tech)bedrijven krijgen gemakkelijker toegang tot de Chinese markt. Tegen onder meer telecomdiensten worden minder belemmeringen opgeworpen. Er komt een meer gelijk speelveld met Chinese bedrijven. Anderzijds kunnen Chinese spelers beter op Europees grondgebied opereren.

Na zeven jaar onderhandelen is de Europese Unie het met China in beginsel eens geworden over investeringen. Een aantal beperkingen wordt opgeheven. Maar verwacht wordt dat het nog ten minste een jaar voordat de overeenkomst van kracht wordt.  

Momenteel zijn Westerse bedrijven vaak gedwongen een joint venture aan te gaan met Chinese partijen om bepaalde markten te betreden. Dit gaat doorgaans gepaard met strenge en niet altijd even duidelijke eisen. China heeft beloofd zich soepeler op te stellen en bepaalde eisen in te trekken.  

Ook zijn Europese bedrijven straks niet langer verplicht om technologische kennis aan Chinese partners over te dragen. Gevoelige technologie hoeft niet meer te worden gedeeld. Bovendien wordt het intellectueel eigendom van Europese bedrijven meer gerespecteerd. Zo is de verwachting. Verder heeft China beloofd meer openheid te betrachten over bedrijfssubsidies. Westerse bedrijven klagen vaak dat ze op de Chinese markt worden geconfronteerd met nieuwe concurrenten die dankzij geheime staatssubsidies veel goedkoper kunnen werken.

Gewone handelspartner

De principe-overeenkomst voorkomt ook dat Europese bedrijven een minder gunstige behandeling krijgen dan hun Amerikaanse tegenhangers. Eerder dit jaar kwam het al tot een voorlopig handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.  

De deal is ook aantrekkelijk voor de Chinezen. Europa gaat de op een na grootste economie ter wereld voortaan als een meer 'gewone handelspartner’ beschouwen. Ook kunnen Chinese bedrijven gemakkelijker in de EU investeren. De handel tussen de EU en China heeft dit jaar een grotere omvang bereikt dan die tussen de EU en de Verenigde Staten. Overigens is Amerika niet blij met de overeenkomst. De nieuwe president Joe Biden zou liever met Europa aan zijn zijde een vuist tegen China willen maken. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7115190). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.