Managed hosting door True

Amsterdam krijgt nieuw informatica- en ai-centrum

 

Op het Amsterdam Science Park komt een internationale hub waar studenten, onderzoekers en ondernemers kunnen innoveren op het gebied van kunstmatige intelligentie (ai). Lab42 is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven en opent naar verwachting in het voorjaar van 2022 zijn deuren.

Het doel van Lab42 is om kennis te ontwikkelen en dit te delen met de samenleving. Dit moet antwoorden bieden op de informatica- en ai-vraagstukken van morgen. Om dit te realiseren, is het gebouw ontworpen om interactie en samenwerking tussen studenten, onderzoekers en (ai en it-)bedrijven te bevorderen.

Onderwijs- en bedrijfsruimtes

Het gebouw beschikt over horecavoorzieningen (atrium), onderwijsruimtes en collegezalen (eerste en tweede verdieping) en vergaderruimtes, kantoren voor mkb-bedrijven en loungeplekken (derde verdieping). Daarnaast komen op de tweede tot en met de vijfde verdiepingen ai-labs van het ICAI, dat zich richt op de ontwikkeling van ai-technologie in samenwerking met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen.

Tot slot wordt een deel van het gebouw gereserveerd voor verhuur. Op de bovenste verdiepingen komen de kantoren van het Instituut voor Informatica (IvI) en het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

Duurzaam

Lab42 zegt dat het gebouw duurzaam, circulair en energieneutraal is. Zo komt er een opvang van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten, zonnecollectoren en een slimme koeling van de serverruimtes. Het frame van het gebouw bestaat uit een stalen skelet dat volledig demontabel is, net zoals de vloerdelen, scheidingswanden en de gevel. Bij de bouw wordt verder zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare onderdelen.

Op vrijdag 9 oktober zal een robot het startschot geven voor de bouw. Ook volgt dan een toelichting op de noodzaak van dit centrum, het belang van ai als motor voor ontwikkeling van andere vakgebieden en de kenmerken van het gebouw. Tot slot kunnen bezoekers via virtual reality alvast digitaal een kijkje te nemen in Lab42.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7064625). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij Gemeente Amsterdam

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.