Managed hosting door True

CES: 2020 wordt daverend tech-jaar

 

Bezoeker op een stand van Ces Unveiled, een evenement voorafgaand aan CES om media alvast warm te maken voor de beurs. Copyright foto: CES

De Consumer Electronics Show in Las Vegas, kortweg CES, is het voorproefje van alle nieuwe elektronica die dit jaar op de markt komt. Daarbij beperkt de beurs zich niet alleen tot televisies, pc’s en gadgets. Zo is de auto-industrie in Amerika’s grootste gok- en congresstad nadrukkelijk aanwezig op de beurs die van 7 tot en met 10 januari 2020 plaatsvindt in Las Vegas.

Hyundai onthult er zijn vliegende auto, een kruising tussen een helikopter en een conventionele auto. De Koreanen tonen bovendien een zelfrijdende auto. Velodyne Lidar demonstreert een lidar-sensor met software die naar eigen zeggen baanbrekend is. Chauffeurs zouden met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) waarin deze technologie wordt toegepast, veiliger kunnen rijden. De geavanceerde lidar scant de omgeving beter en herkent objecten zo goed als trefzeker. Het systeem voorkomt daarmee botsingen en beschermt voetgangers en fietsers, aldus de Amerikaanse fabrikant.

De Duitse elektronicagigant Bosch op zijn beurt onthult sensoren voor zelfrijdende auto’s die veel goedkoper zijn. Immers, de huidige lidar-systemen zijn met een kleine 10.000 euro behoorlijk prijzig. De verwachting is dat autonome voertuigen pas doorbreken als lidar-systemen een paar honderd euro gaan kosten. 

Luxoft ten slotte introduceert in samenwerking met LG, Amazon en Mapbox een nieuw gedeeld mobiliteitsconcept dat in voertuigen en onderweg dezelfde digitale ervaringen moet geven als thuis.

Profiteren

"De pc-industrie moet er in al het tech-geweld flink aantrekken om nog publicitair te oogsten"

Ook internet of things (iot) en smart cities zijn dit jaar op de CES belangrijke thema’s. Hetzelfde geldt voor 5G. Veel bedrijven gaan daarvan profiteren. De CES loopt hierop vooruit.

Verder duikt kunstmatige intelligentie overal op en hebben ook geavanceerde robots de beursvloer in Las Vegas gevonden. 2020 moet ook het jaar worden waarin virtual reality (vr) en augmented reality (ar) doorbreken.  

In al dit tech-geweld moet de pc-industrie er flink aan trekken om nog publicitair te oogsten. HP gaat haar Elite Dragonfly-laptops van een ingebouwde bluetooth-tracker voorzien. Deze optie komt dit kwartaal beschikbaar. Via een app kunnen gebruikers hun laptop terugvinden als zij het kwijt zijn, ook als het apparaat uit staat. Omdat bluetooth slechts een beperkt bereik heeft, worden ook andere gebruikers van deze tracker ingeschakeld. Als de laptop in hun buurt staat, krijgen de gebruikers via deze derden een melding.

Halfgeleiderfabrikant Analogix komt met een timingcontroller die het probleem van kleurafstemming tussen verschillende weergavepanelen oplost. Ook verbetert het de kleurnauwkeurigheid in schermen van notebooks die creatieve mensen gebruiken.

Mona Keijzer

Sharp toont een videobewerkings-pc-systeem dat geschikt is voor een hoge 8K-resolutie. LG demonstreert een oprolbare oled-tv die aan het plafond wordt bevestigd. De tv is bedoeld voor consumenten die geen grote tv in de woonkamer willen hebben.

De Koreanen kondigen verder acht tv’s aan die 8K ondersteunen. Sommige Youtube-video is al in 8K. Concurrent Samsung toont de grootste microled-tv ooit. Deze is meer dan zeven meter breed. Samsung komt verder met een vervanger van de mislukte Bixby-spraakassistent. In de nieuwe Neon zit veel kunstmatige intelligentie. 

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is dinsdag en woensdag aanwezig bij de officiële start van de CES. Ze bezoekt ook het Netherlands Tech Square waar vijftig Nederlandse startups hun producten demonstreren. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6858215). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.