Managed hosting door True

Saxion vraagt hulp bij ontwerp vliegende hand

Hogeschool ontvangt 1 miljoen euro voor ontwikkeling van drone-prototype

 

Drone (archief).

Hogeschool Saxion ontvangt 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van ’s werelds eerste autonome en modulaire vliegende drone met robotarm. De drone moet fysiek kunnen interacteren met de buitenomgeving. De hogeschool vraagt bedrijven om mee te ontwikkelen en ideeën te delen voor toepassingen op het gebied van veiligheid, inspectie, onderhoud en landbouw.

Het gaat om geld voor het Mars4Earth project. De regeling Raak-Pro, onderdeel van NWO, heeft 700.000 euro aan financiering toegekend. Een consortium van meerdere partners draagt 300.000 euro bij, schrijft Saxion Hogescholen in een persbericht.

De nieuwe dronetechnologie moet bijdragen aan de veiligheid, efficiëntie en kosteneffectiviteit bij onder andere brandbestrijding, het onderhoud van offshore windmolens of selectieve behandelingen in de landbouw.

Saxion roept het bedrijfsleven op mee te denken over toepassingen van de drone met robotarm om het subsidiegeld zo goed mogelijk te besteden. De hogeschool organiseert op 25 november 2019 de workshop ‘Vliegende Hand’. Deze vindt plaats in het nieuwe lab van het lectoraat Mechatronica van Saxion Hogeschool in Enschede.

Toepassing van drones

De hogeschool: ‘Dronetechnologie beperkt zich tot nu toe tot ‘ogen en neuzen in de lucht’. Vanuit diverse domeinen in de maatschappij is behoefte aan verdere toepassingen. Het project Mars4Earth onderzoekt de mogelijkheden naar de eerste toepassing waarin drones ook de functie ‘armen en handen in de lucht’ kunnen vervullen. De toepassingsgebieden waar het project zich op focust zijn ‘veiligheid & beveiliging’, ‘inspectie & onderhoud’ en ‘landbouw’.’

Mars4Earth en Raak-Pro

Het consortium van het project Mars4Earth zet de nieuwste wetenschappelijke inzichten en research in die de interactie-technologie van de drone met robotarm mogelijk maakt. De aangesloten partners zijn Groningen Seaports, Field Lab Zephyros en AmpreaPark (Energie), Drone4Agro en Wageningen University & Research (Landbouw), Brandweer Twente en DronExperts (Veiligheid) en Hogeschool Saxion, NHL-Stenden, Universiteit Twente, Wageningen University & Research en Fieldlabs (overkoepelend onderzoek). Andere betrokken partijen zijn verbinder tussen hoger onderwijs en industrie TValley en Space 53 dat faciliteert in testfaciliteiten voor onbemande systemen.

Raak Pro
Raak Pro is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en heeft tot doel om de kwaliteit van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen te bevorderen. De regeling richt zich op het versterken van de onderzoekscapaciteit van betrokken lectoraten. Dat gebeurt altijd in nauwe samenwerking met het nationale kennisnetwerk en de beroepspraktijk.


Meedoen met Workshop ‘Vliegende Hand’?

Workshop ‘Vliegende Hand’, 25 november 2019, Ariënsplein 1, Enschede, tussen 13.30-16.00 uur

Aanmelden kan hier.

Naast de workshop krijgen bezoekers een aantal demonstraties van dronetechnologieën te zien en krijgen ze een rondleiding door het nieuwe lab van het lectoraat Mechatronica. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6833404). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.