Managed hosting door True

Albert Heijn gebruikt ai voor dynamische kortingen

Supermarktketen wil voedselverspilling tegengaan

 

Albert Heijn start een proef om gevogelte- en visproducten waarbij de houdbaarheidsdatum bijna verloopt met korting aan te bieden. Dit gebeurt op basis van kunstmatige intelligentie. Via de test wil de supermarktketen voedselverspilling tegengaan.

De proef draagt de naam ‘dynamisch afprijzen’. In een locatie in Zandvoort worden gevogelte- en visproducten automatisch afgeprijsd op basis van de houdbaarheidsdatum. Hierbij wordt de korting steeds hoger naarmate de houdbaarheid korter wordt.

Het algoritme berekent de beste korting om aan het einde van de dag geen onverkoopbare producten over te houden en zo voedselverspilling te verminderen. Het houdt hierbij rekening met locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, historisch verkoopverloop en voorraad in de winkel.

Bij de producten worden elektronische prijskaartjes geplaatst met daarop twee prijzen: de reguliere prijs en afprijzing bij een specifieke houdbaarheidsdatum.

Voedselverspilling

Albert Heijn zegt dat voedselverspilling een belangrijk thema is in hun duurzaamheidsstrategie. Zo werkt het in de winkels met de ’35 procent weggooien is zonde'-kortingstickers en gaat het de samenwerking aan met voedselbanken of restaurants.

Albert Heijn heeft zich voor de dynamisch afprijzen-proef laten adviseren door antiverspillingsbedrijf Wasteless.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6666646). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.