Managed hosting door True

UvA onderzoekt ai-beeldanalyse voor Alzheimer

Nieuw Amsterdams ai-lab bestudeert nieuwe algoritmen voor herkenning medische beelden

 

Twee hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) starten een nieuwe ai-lab voor de analyse van medische beelden. Het gaat om een publiek-privaat instituut waarbij wordt samengewerkt met onderzoekers van een onderzoeksinstituut uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De UvA-hoogleraren Cees Snoek en Marcel Worring starten samen met onderzoekers van het Institute of Artificial Intelligence uit de Verenigde Arabische Emiraten het nieuwe publiek-private onderzoekslab met de naam AIM Lab. Dat richt zich op de inzet van ai voor medische beeldherkenning. In het lab zullen zeven promovendi de komende vijf jaar gaan werken aan projecten die streven naar snellere diagnose van Alzheimer, het modelleren van hartbewegingen en het genereren van automatische rapportages op basis van röntgenbeelden.

De UvA schrijft in een persbericht over het nieuwe lab: ‘De medische praktijk vereist steeds meer interpretatie van digitale beelden. Menselijke experts zijn duur, foutgevoelig en worden moe. Recente ontwikkelingen in de beeldherkenning, met name door ‘deep learning’, hebben laten zien dat computers meer informatie uit afbeeldingen kunnen halen en door hun toegenomen nauwkeurigheid soms al betrouwbaarder zijn dan mensen.’

De UvA benadrukt dat huidige beeldherkenning met behulp van ai vooral is toegespitst op het herkennen van alledaagse afbeeldingen zoals te vinden op Instagram en YouTube. Snoek, één van de wetenschappelijke directeuren van het AIM Lab: ‘Het aanpassen en verder ontwikkelen van de beeldherkenning aan de karakteristieken van medische beelden is een belangrijke uitdaging. Vanuit een technisch perspectief zal gewerkt worden aan fundamentele en relatief algemene ai-modellen en algoritmen die zijn toe te passen op specifieke ziekten.’

Meerdere AI-labs in Amsterdam

Het lab wordt onderdeel van het Nationale Innovatie Centrum voor Ai (ICAI) op het Amsterdamse Science Park. Dat is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van ai.

Het afgelopen jaar werden al AIRlab Amsterdam (gezamenlijk industrie-lab met Ahold Delhaize), het Nationaal Politielab (samenwerking UvA, Universiteit Utrecht en de Nationale Politie) en Elsevier AI Lab (samenwerking UvA, Vrije Universiteit en Elsevier) opgericht. Nu komt daar het AIM Lab bij dat zich focust op ai voor herkenning van medische beelden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6628912). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.