De Dutch Blockchain Coalition (DBC) heeft vijf werkvelden uitgekozen waarmee Nederland in Europa in de voorhoede moeten komen te staan op het terrein van blockchaintechnologie. De coalitie wil deze vijf 'use cases' mét maatschappelijk relevantie de komende jaren, op basis van publiek-private samenwerking, uitwerken tot breedgebruikte toepassingen. Het betreft 'self-sovereign identity', logistiek, diploma's, onderwijscertificaten, pensioenen en subsidies.
De DBC is een samenwerkingsverband tussen partners uit de overheid, kennisinstituten en het bedrijfsleven. De coalitie werkt met een actieagenda waarin zij de technologische mogelijkheden van blockchain test, kijkt of de techniek voldoende aansluit bij de wet- en regelgeving en werkt aan onderzoeks- en scholingsprogramma’s op dit terrein.
Het gremium heeft zijn missie en toekomstvisie vastgelegd in het document Blockchain for goods dat op 7 december is overhandigd aan Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, en Raymond Knops, staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Vaart zetten
Volgens Rob van Gijzel, ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition en oud-burgemeester van Eindhoven, draagt de technologie door haar transparantie en onweerlegbaarheid bij aan het fundamenteel vertrouwen in de maatschappelijke infrastructuur. 'Daarom zet de DBC vaart achter de missie om betrouwbare en maatschappelijk geaccepteerde blockchaintoepassingen te creëren.'
Op basis van de actieagenda heeft de DBC nu vijf werkvelden geselecteerd die het kansrijk acht om die de komende tijd te worden uitgewerkt tot daadwerkelijke blockchaintoepassingen (zie kader en video).
Use cases
1. Self-sovereign identity
Met een self-sovereign identity-oplossing beschikt een gebruiker over een digitale kluis met informatie over zijn identiteit die inzetbaar is voor het koppelen van diploma’s, het kopen van een huis of het aantonen van een bepaalde leeftijd. Volgens DBC wordt er vanuit de rijksoverheid gebouwd aan een infrastructuur voor de digitale identiteit en een nieuw afsprakenstelsel. Daarmee wordt het fundament gelegd voor het aanbieden van diensten van overheid en bedrijfsleven, waarin de digitale kluis centraal staat.
2. Logistiek
In de ogen van DBC biedt de logistiek kansen voor transparantere, betrouwbare en eerlijke ketens die moeten resulteren in minder administratieve lasten en efficiënter transport. Dit onderwerp is gekozen omdat de initiatieven op het logistieke vlak zich het snelst ontwikkelen en eventuele logistieke 'use cases' snel wereldwijd kunnen schalen. Verder is voor dit thema gekozen omdat Nederland een belangrijke logistieke speler is, aldus de coalitie.
3. Onderwijscertificaten en diploma’s
Door een standaardtoepassing te bouwen voor de Nederlandse en Europese blockchain-infrastructuur zijn officiële documenten zoals diploma’s, certificaten en registers betrouwbaar te delen en verifiëren, is de verwachting van de DBC. Volgens de coalitie is er al een casus op kleine schaal in meerdere landen getest; die zou op Europees niveau opgeschaald kunnen worden.
4. Pensioen
De veranderende arbeidsmarkt waarin Nederlanders steeds sneller en vaker van baan wisselen. stelt pensioenregelingen voor grote administratieve uitdagingen die kunnen resulteren in onduidelijkheden voor pensioengerechtigden. De DBC beweert dat met blockchaintechnologie de vraag 'hoeveel pensioen heb ik waar opgebouwd?’ makkelijker is te beantwoorden dan met de huidige systemen.
5. Transparantie bij subsidiestromen
Subsidiestromen zijn vaak ingewikkeld voor gebruikers en vatbaar voor misbruik. De DBC denkt dat met behulp van blockchain de achterliggende processen verder zijn te automatiseren en inzichtelijker te maken.
Dutch Blockchain Coalition deelt vijf scenario's voor blockchain en overheid