Managed hosting door True

HPE supercomputer ‘Blue Brain 5’ verbetert breinsimulatie

‘Het is een digitale kopie van het eigenlijke tissue'

 

Spontane neurologische activiteit in een virtuele hersensnede.

Het Zwitserse Ecole polytechnique fédérale de Lausanne’s (epfl) Blue Brain Project heeft Hewlett Packard Enterprise (HPE) uitgekozen om de Blue Brain 5 te bouwen. Een zogenoemde supercomputer, bestaande uit een viertal sub-systemen, die reconstructies en simulaties van het zoogdierenbrein digitaliseert om uiteindelijk de werking van het menselijk brein op verschillende niveaus te begrijpen. Dit maakten HPE en Blue Brain Project maandag 9 juli tijdens een gezamenlijke persconferentie bekend.

‘Het is een digitale kopie van het eigenlijke tissue’, zegt Henry Markram, oprichter en directeur van het Blue Brain Project over de enorme hoeveelheid data van lichamelijke cellen, die de HPE SGI 8600 supercomputer sinds de ingebruikname afgelopen april verzamelt. Het systeem beschikt over verschillende sub-systemen die zijn afgestemd op taken zoals visualisatie en deep-learning.‘We willen begrijpen hoe het brein oplossingen vindt en verbindingen maakt.’ Iets waar simulatie met de Blue Brain 5 van een groot deel van de hersenmoleculen en neuronen, een cel die gespecialiseerd is in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie, volgens hem een bijdrage in levert: ‘Als je inzoomt zie je de activiteiten op een hogere resolutie’. 

Zwitserse overheid financiert Blue Brain Project

Daar waar eerder IBM nog met de productie van de Blue Gene/Q de levering van de Blue Brain 4 voor zijn rekening nam, kwam HPE nu als winnaar van het door de Zwitserse overheid en het Europese Future and Emerging Technologies (FET) gefinancierde project uit de bus. ‘HPE scoorde op de technische specificaties, de prijs en het is een technologie bedrijf met een eigen researchafdeling, die ruimte geeft voor ontwikkeling’, aldus Felix Schürmann, co-director van het Blue Brain Project.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6402948). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.