Managed hosting door True

EU zet licht op groen voor ‘internetfilter’

 

Europa

Het Europees Parlement heeft de weg opengelegd naar een nieuwe Europese auteursrechtenwet. De wet bevat een controversiële richtlijn waardoor bedrijven als YouTube en Facebook foto’s en video’s vooraf moeten scannen op inbreuken op de auteurswetten.

In het ‘Artikel 13’ van de wet staat dat internetplatformen automatisch content moeten screenen en filteren die gebruikers uploaden. Als het materiaal inbreuk maakt op auteursrechten, is het aan de platformen om dit automatisch te blokkeren. Vooral makers van remixes, memes, livestreams en dergelijke zouden hiervan last kunnen ondervinden. Bovendien wordt de aansprakelijkheid verlegt van de uploader naar de host.

Heel wat prominente experts, waaronder internetpionier Vincent Cerf, hebben zich tegen de maatregel uitgesproken. Zij vinden dat het karakter van het internet door de wet geschaad wordt: van een plek waar informatie op een vrije manier wordt gedeeld verandert het net in een plek waar iedereen in de gaten wordt gehouden en gestuurd wordt. Er is ook bezorgdheid dat deze maatregel vooral jonge startups zal treffen die niet het kapitaal hebben om dergelijke filters te bouwen en zich dan maar buiten de EU zullen vestigen.

Naast ‘Artikel 13’ is er overigens ook nog een ‘Artikel 11’ dat voor controverse zorgt. Dit artikel beschrijft een soort ‘linkbelasting’ die de auteursrechten van uitgevers en journalisten beter moet beschermen en het voor hen gemakkelijker moet maken om geld te verdienen aan hun inspanningen. Zo zou er bijvoorbeeld betaald moeten worden voor het doorlinken van nieuwsartikelen.

De nieuwe wet is goedgekeurd in de commissie Juridische Zaken en gaat volgende maand naar het Europese Parlement. Daarna moeten de lidstaten erover stemmen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6386795). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.