Managed hosting door True

Octrooien voor slimme apparaten fors gestegen

 

Internet of things

Het aantal octrooiaanvragen voor slimme apparatuur is de afgelopen drie jaar met 54 procent gestegen. Dat percentage is ruim zeven keer groter dan de algemene groei van het aantal octrooiaanvragen. Dat steeg namelijk met 7.65 procent. Volgens het Europees octrooibureau bevestigen de cijfers de opkomst van de vierde industriële revolutie, ook wel Industry 4.0 genoemd, en door de onderzoekers aangeduid als 4IR.

De gegevens komen uit het eerste uitgebreide onderzoek van het Europese Octrooibureau (EOB) met de titel “Patents and the Fourth Industrial Revolution (4IR)”. Het EOB voerde het onderzoek samen met het Handelsblatt Research Institute uit. Aan de hand van uitgebreide octrooi-informatie en de expertise van octrooionderzoekers vond het EOB ruim 48.000 octrooiaanvragen die tot eind 2016 waren ingediend en betrekking hebben op de vierde industriële revolutie. De aanvragen zijn verdeeld in drie categorieën.

De eerste is de rubriek 'kerntechnologieën op ict-gebied', waarbij het draait om hardware, software en connectiviteit die het creëren van verbonden apparaten mogelijk maakt.
In de tweede categorie vallen de 'faciliterende technologieën', oplossingen die de kerntechnologieën aanvullen, zoals kunstmatige intelligentie (ki), gebruikersinterfaces, analytics, 3d-systemen, positiebepaling, energiebronnen en beveiliging.
Als derde worden de octrooien binnen de 'toepassingsgebieden' verdeeld. Het gaat om faciliterende technologieën voor voertuigen, bedrijven, woningen, persoonlijke apparatuur, infrastructuur en productie-omgevingen.

Uit de analyse van Europese octrooiaanvragen voor slimme apparaten tot 2016 blijkt dat de cijfers in het midden van de jaren negentig in alle drie 4IR-sectoren snel begonnen te stijgen.

Duitsland en Frankrijk

Volgens de onderzoekers lopen in Europa de landen Duitsland en Frankrijk voorop wat betreft uitvindingen voor de vierde industriële revolutie. 'Duitsland speelt een toonaangevende rol bij toepassingsgebieden zoals voertuigen, infrastructuur en productie, terwijl Frankrijk leider is wat betreft ondersteunende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, beveiliging, gebruikersinterfaces en 3D-systemen.'

'Qua regio’s zijn Parijs (Île-de-France) en München (Oberbayern) de toonaangevende Europese locaties voor technologieën die worden ingezet in de vierde industrieele revolutie', aldus de onderzoekers. . 

Verder komt naar voren dat tussen 2011 en 2016 25 bedrijven, voornamelijk uit Azië, ongeveer de helft van alle 4IR-octrooiaanvragen bij het EOB indiende. Het onderzoek bewijst dat innovatie in kerntechnologieën hoofdzakelijk wordt uitgevoerd door een beperkt aantal grote bedrijven dat zich richt op ict, terwijl uitvindingen voor ondersteunende technologieën en toepassingsgebieden minder geconcentreerd zijn. De belangrijkste aanvragers in die sectoren komen uit verschillende industrieën.

Philips

De meeste octrooiaanvragen op het gebied van verbonden en slimme apparaten zijn gedaan door Samsung. Philips staat op plaats acht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6262388). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.