Managed hosting door True

Autodataplatform Caruso officieel van start

Abax opgetekend als partner

 

Slimme auto

Het Noorse Abax, leverancier van elektronische logboeken voor commerciële voertuigen, heeft zich als een van de eerste strategische partners aangesloten bij Caruso, een nieuwe open dataplatform voor de zogenaamde aftermarket in de autobranche. De betrokken bedrijven zijn actief op het gebied van distributie en verwerking van vervangende onderdelen en accessoires.

Onder het motto ‘Join the Caruso Ride’ is vorige week donderdag, 16 november 2017, de nieuwe digitale marktplaats officieel geopend in het Fraunhofer Institute for Experimental Software Engineering in Kaiserslautern (Duitsland). Naast Abax zijn ook Bosch, Continental, ZF met Openmatics, Shaeffler, JimDrive, TecAlliance en Werbas als partner ingestapt. Op de digitale marktplaats is onder meer informatie beschikbaar van autofabrikanten. De informatie van BMW is sinds de lancering beschikbaar. Caruso is momenteel in gesprek met andere autofabrikanten en leveranciers van originele onderdelen

Digitale marktplaats

Het partnership met Caruso biedt Abax naar eigen zeggen toegang tot een open, neutrale en veilige digitale marktplaats voor de ‘aftermarket’ van de autobranche. Deze marktplaats verbindt werkplaatsen, fabrikanten van onderdelen, leasing- en fleet management-systemen, verzekeraars en andere belanghebbenden en geeft toegang tot een platform met b2b-data en service-aanbieders. ‘Met meer dan tweehonderdduizend voertuigen in het eigen wereldwijde netwerk kan Abax nu binnen het eigen portfolio mkb-bedrijven dezelfde voordelen bieden als de grote wagenparkbeheerders’, zo stelt het bedrijf.

Leverancier en afnemer

Abax zal binnen de samenwerking zowel leverancier als afnemer zijn van de data. Het bedrijf levert enerzijds belangrijke voertuigdata aan het platform en verbetert anderzijds zijn producten en diensten met de beschikbare informatie. ‘We zijn blij om de samenwerking met Caruso wereldkundig te maken. Een partnership waarvan wij verwachten dat het de huidige verdienmodellen en standaarden in de automotive aftermarket zal herdefiniëren’, vertelt Bjørn Erik Helgeland, coo van Abax.

‘De samenwerking met Caruso versnelt onze plannen om via nieuwe kanalen de automotive markt te bereiken. Bovendien geeft het ons een concurrentievoordeel voor een toekomstige markt waarbij er niet langer hardware nodig zal zijn om voertuiginformatie te verkrijgen - de essentie van de ‘connected car’, aldus Håkon Grønn-Weiss, chief business development bij Abax.

Abax en Caruso

Het Noorse Abax, leverancier van elektronische logboeken voor commerciële voertuigen, kwam afgelopen zomer in handen van Investcorp. De investeerder uit Bahrein betaalde 189 miljoen euro voor de aankoop. Ook nam het de aandelen over van een andere investeerder: Norvestor Equity. Medio 2015 nam Abax overigens zelf het Nederlandse Trevler over, een specialist op het gebied van uren-, project- en rittenregistratie.

Abax is gespecialiseerd in de ontwikkeling van telematica-oplossingen voor zakelijke- en privévoertuigen. Daarnaast biedt het bedrijf producten voor vloot- en materieelbeheer. Abax heeft 320 medewerkers, verspreid over kantoren in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland (Halfweg) en China. De omzet van Abax, met het hoofdkantoor in het Noorse Larvik, groeide in 2016 met 32 procent tot ruim vijftig miljoen euro. Het bedrijf zegt zo'n 25.000 klanten te bedienen.

Caruso is de marktplaats voor data en services voor de automotive-aftermarket. Het doel van Caruso is om de sector te voorzien van een neutraal en open platform dat de deelnemers in staat stelt hun voertuiggegevens aan te bieden aan alle belanghebbenden in de aftermarket in een gestandaardiseerd formaat binnen een veilige en vertrouwde omgeving. ‘Zakelijke partners en aandeelhouders kunnen spelers zijn met een interesse in de aftermarket en een verlangen om daaraan deel te nemen. Dit kunnen fabrikanten van onderdelen, groothandelaren, werkplaatsen, verzekeraars, wagenpark- en leasemaatschappijen, verhuurbedrijven en autodeelbedrijven, aanbieders van mobiele communicatie en pechhulpbedrijven zijn’, aldus het bedrijf. De markt wordt geëxploiteerd door Caruso, dat gevestigd is in Ismaning bij München. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6249958). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.