Managed hosting door True

TV-wetenschapper/futurist Chriet Titulaer overleden

 

Chriet Titulaer 1984

Chriet Titulaer in 1984. Foto: NOS - Archief Beeld en Geluid, catalogusnummer 841389, fotonummer 3, CC BY-SA 3.0 nl (Wikipedia)

Wetenschapper, sterrenkundige en televisiepersoonlijkheid Chriet Titulaer is afgelopen weekend overleden. Hij is 73 jaar geworden. Titulaer werd bekend met zijn wetenschappelijke programma Tros Wondere Wereld en zijn 'Huis van de Toekomst' in het Autotron in Rosmalen. Dat trok medio jaren '80 met zijn toen futuristische domotica-toepassingen duizenden bezoekers.

Chriet Titulaer, geboren in het Limburgse Hout-Blerick, was tussen 1969 en 1990 veel op televisie te zien. Hij begon zijn televisiecarrière als medepresentator en commentator van historische gebeurtenissen als de maanlanding in 1969 (samen met Henk Terlingen, 'Apollo Henkie') en de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

Begin jaren tachtig begon Titulaer zijn eigen mediaproductiebedrijf Chriet Titulaer Producties BV en werkte hij veel voor Teleac en de TROS. Hij produceerde populair-wetenschappelijke programma's als TROS Wondere Wereld en televisiecursussen over sterrenkunde en het meteorologie. Zijn typerende 'tuinkabouter'-baard in combinatie met zijn Limburgse tongval maakte hem als tv-persoonlijkheid zeer herkenbaar. 

Hij was medeoprichter van futuristische projecten als Huis van de Toekomst, Kantoor van de Toekomst en Ziekenhuis van de Toekomst. Het project Hotel van de Toekomst in Houten strandde vanwege de te hoge kosten. In 1986 organiseerde hij de ruimtevaartmanifestatie Space '86 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Titulaer schreef ook verscheidene populair-wetenschappelijke boeken over techniek, ruimtevaart, weer- en sterrenkunde en computers en ict. Een aantal voorspellingen, die Titulaer in de jaren tachtig deed, zijn later uitgekomen, zoals de grote rol voor glasvezel, in combinatie met een digitale snelweg, en het telewerken. Over deze laatste voorspelling is zijn samen met Niek de Kort gepubliceerde uitgave over het Kantoor van de Toekomst, dat begin 1992 open ging, bijvoorbeeld nog zeker lezenswaardig. .

Volgens dagblad De Limburger verbleef Titulaer de laatste jaren in een privé-verzorgingshuis in Driebergen.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6006558). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.