Managed hosting door True

Cegeka, KPMG en Microsoft zijn blockchainpartners

 

It-dienstverlener Cegeka, consultancybedrijf KPMG en softwaregigant Microsoft werken samen om de dienstverlening op basis van blockchaintechnologie verder te professionaliseren. De samenwerking tussen KPMG en Microsoft dateert van eind 2016, waarbij Microsoft het platform verzorgt en KPMG de kennis heeft over sectoren waarin blockchain een rol speelt. Cegeka is nu toegevoegd vanwege haar expertise in het bouwen van blockchainoplossingen.

Cegeka is naar eigen zeggen deskundig op het gebied van verschillende blockchaintechnologieën, waaronder Corda, Ethereum, Hyperledger, MultiChain en Ripple. Microsoft levert op haar beurt de it-infrastructuur. Het bedrijf heeft zijn publieke cloudplatform Azure klaargestoomd voor nieuwe blockchaintoepassingen met onder meer opties voor compliance en automatische versleuteling. KPMG ten slotte levert de kennis en expertise die de consultant heeft van de sectoren waarin blockchain een belangrijke rol kan gaan spelen. 

De drie partijen zijn tot nu toe bezig met drie concrete projecten, vertelt Dennis de Vries van KPMG. Hij is binnen het consultancybedrijf verantwoordelijk voor de blockchaindivisie.
‘Naast gezamenlijke trainingen bij bedrijven richten we ons op pensioenen, het pgb en de trustsector. Zo hebben we tijdens de Dutch Blockchain Hackathon van eind februari meegedaan in de categorie The Future of Pensions en zijn we bezig met een blockchainpilot bij de gemeente Amsterdam inzake het pgb. In de trustsector hebben we onlangs de eerste stappen gezet.’

Blockchainagnostiek

De drie partijen werken met verschillende blochchainprotocollen, ook wel blockchainagnostiek genoemd. De Vries benadrukt dat het kunnen werken met verschillende protocollen bijzonder is. 'Het onderscheidt onze samenwerking van andere blockchaininitiatieven. We willen niet op één paard wedden en werken daarom met verschillende protocollen. Dit maakt ons aantrekkelijk voor verschillende partijen en is kenmerkend voor ons partnerschap.’

Implementatie

Naast de financiële sector mikken de bedrijven op projecten in de energiesector, gezondheidszorg, transport- en logistieke sector en binnen de overheid.
‘De toepassingen van de blockchaintechnologie zijn legio’, zegt Sander van Loosbroek, directeur distributed ledger technology van Cegeka.
‘Een goed voorbeeld is de hypotheekverstrekking. Als je een onderpand voor een hypotheeklening digitaal kunt voorleggen, kun je je hypotheekvraag middels blockchaintechnologie ook online aanbieden op een financiële marktplaats. In de energiebranche zou zo’n marktplaats je toelaten om de energie van je zonnepanelen zelf te verkopen. Er is een stijgende vraag en we zijn klaar om blockchainprojecten van het voorzichtige proof-of-concept naar een productieniveau te tillen.’ 

‘In deze samenwerking combineren we de ervaring van KPMG bij het omvormen van businessmodellen met de expertise van Cegeka om blockchaintechnologie van test- naar implementatiefase te brengen’, voegt Hans Bot, national technology officer bij Microsoft Nederland toe. ‘De combinatie met ons Microsoft Azure cloud-platform, de hybride cloud-architectuur en de security-oplossingen helpt klanten te voldoen aan de specifieke compliance-eisen.’

Blockchaincoalitie

De aangekondigde samenwerking volgt kort na de presentatie van de ‘Nationale Blockchain Coalitie’ vorige week. Op initiatief van het ministerie van Economische Zaken (EZ) nemen ruim twintig organisaties, waaronder ABN Amro, netbeheerder Enexis en de TU Delft, deel aan dit samenwerkingsverband. De partijen gaan zich in eerste instantie richten op identiteitsvraagstukken. De coalitie, die vanaf 30 maart in werking is getreden, komt voort uit de Digitale Agenda van het kabinet om de digitalisering van onze economie te versnellen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5992366). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.