Managed hosting door True

Prorail voorkomt wisselstoringen door sensornetwerk

 

Spoorbeheerder Prorail zet sensoren in om wissels te beheren en storingen te voorkomen. De sensoren meten temperatuur, trillingen, versnellingen, luchtdruk en vocht en zijn verbonden via een draadloos communicatienetwerk. Door op afstand data te verzamelen en op tijd in te grijpen bij problemen, hoopt de spoorbeheerder wisselstoringen te voorkomen.

Het bedrijf heeft de sensoren het afgelopen jaar rond station Utrecht Centraal getest. 'Doel was om de temperatuur van wissels te meten, zodat we direct kunnen zien of bijvoorbeeld de wisselverwarming nog functioneert en hoe het spoor zich gedraagt bij de actuele temperatuur.' De resultaten waren positief en de komende tijd bekijkt Prorail of en waar de sensoren nog meer geplaatst worden.

De spoorbeheerder: 'Door de sensoren krijgen we snel informatie en kunnen we waar nodig bijsturen. Als de wisselverwarming bijvoorbeeld niet goed werkt, dan krijgen we dat door via de sensoren. Hierdoor is er bij winterweer minder kans op vertragingen en kunnen we waar nodig sneller de dienstregeling aanpassen.'

De sensoren helpen onder meer bij het meten van de temperatuur van wissels. Prorail: 'Dit is belangrijk, omdat sneeuw en kou de kans op storingen aan wissels vergroten. Ze kunnen bevriezen, of blokkeren door ijs en sneeuw.' Zodra het koud wordt, verwarmt de spoorbeheerder zo'n 5500 van de ruim 7000 wissels met wisselverwarming. In het nieuwsbericht Wat doen vorst en ijzel met het spoor? Legt de spoorbeheerder verder uit welke wintermaatregelen het bedrijf nog meer neemt om bij winterweer storingen te voorkomen.

Big Data bij Strukton Rail

Ook de onderhoudsmedewerkers van Strukton Rail innoveren met behulp van ict. In augustus 2016 brachten zij naar buiten dat er big data-analyse en kunstmatige intelligentie wordt ingezet om voor het onderhoud de stap te zetten van diagnose naar prognose.

Het bedrijf denkt op termijn toekomstige storingen te voorspellen en krijgt daarbij hulp van data-analisten van Anchormen. Voor het einde van het jaar moet de eerste prognose-applicatie operationeel zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5876432). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.