Managed hosting door True

Ai groeit snel maar niet in softwareontwikkeling

 

Nog geen kwart van de softwareontwikkelaars gebruikt ai bij het schrijven van code. Twee derde zegt echter dat hun werkgever van plan is om ai te gaan toepassen.

Dit blijkt uit een rapport van GitLab. 'The State of AI in Software Development' vermeldt dat ruim tachtig procent het essentieel vindt om ai bij de ontwikkelprocessen te gaan toepassen om achterop raken te voorkomen. Ai wordt dus breed omarmd.

Verder vinden de meeste ontwikkelaars dat ai de hele levenscyclus van softwareontwikkeling moet ondersteunen. Driekwart van de tijd die ontwikkelaars kwijt zijn, wordt besteed aan taken anders dan het ontwikkelen van code. Ook aan de andere taken kan ai waarde toevoegen.

Natuurlijke taalchatbots is de meest genoemde use-case. Verder bestaat de top drie uit geautomatiseerd testen en het maken van ai-gegenereerde samenvattingen van veranderingen die aan code zijn aangebracht.

Kopzorgen

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn als het om ai gaat. Dataprivacy, bescherming van intellectueel eigendom en veiligheid zorgen voor kopzorgen. Zo goed als alle cio, andere C-level- managers en vicepresidenten zeggen naar privacy en eigendomsrechten te kijken bij de evaluatie van een ai-tool of ai-feature. Een krappe tachtig procent van de respondenten zegt bezorgd te zijn over ai-tools die toegang hebben tot persoonlijke informatie of intellectueel eigendom. Veertig procent van de securitymensen vreest dat hun werkdruk toeneemt door de komst van ai-gedreven code-voortbrenging.

Hoog is het percentage (81%) respondenten die zeggen dat ze meer training nodig hebben om ai in hun werk toe te passen. Twee derde zegt dat hun organisatie nieuw talent inhuurt om de implementatie van ai in goede banen te leiden.

Aan het onderzoek deden duizend personen uit een veelheid aan bedrijfstakken wereldwijd mee. 41 procent kwam uit it-operaties, 35 uit software-ontwikkeling en 24 uit security. Het onderzoek werd verspreid via de sociale-mediakanalen van GitLab en email-lijsten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7554796). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.