Managed hosting door True

Italiaanse LPE omzetmotor voor ASMI

 

Chipmachinemaker ASM International (ASMI) begon dit jaar met een record orderportefeuille van 1,7 miljard euro. In het afgelopen kwartaal werd voor 829 miljoen euro aan opdrachten binnengehaald. Vooral het in juli verworven LPE, een Italiaanse fabrikant van epitaxiale reactoren voor siliciumcarbide (SiC) en silicium, eindigde 2022 met een buitengewoon sterke orderstroom. De fabrikant uit Almere meldt dat in zijn jaarverslag.

ASMI had medio januari al gunstige voorlopige cijfers gemeld. Hoewel de definitieve resultaten zeker niet tegenvielen, viel de koers van ASMI vanmorgen drie procent terug. Beleggingsanalisten vonden de vooruitzichten van de directie aan de voorzichtige kant.

ASMI verwacht in het lopende kwartaal een omzet van 660 á zevenhonderd miljoen euro. Het tweede kwartaal nog iets hoger uitvallen. In de tweede helft van het jaar blijft de omzet ‘op een gezond niveau’, zij het iets lager dan in de eerste helft.

De totale markt voor waferfab-apparatuur (wfe) gaat rond de zeventien procent dalen, aldus ASMI. De pijn zit ‘m met name in de investeringen in capaciteit voor de productie van geheugens. De daling daarvan zet zich dit jaar voort. Ook de vraag naar ‘trailing-edge nodes’ neemt af. ASMI is daarentegen vrij optimistisch over de investeringen die de chipindustrie gaat doen in de productie van de meest geavanceerde ‘nodes’ en halfgeleiders voor de auto-industrie. Overigens verwacht ASMI het in deze WFE-markt beter te zullen doen dan de concurrentie. De Almeerse fabrikant heeft veel investeringen in innovatie gedaan waarvan nu de vruchten zijn te plukken.

Overcapaciteit

Afgelopen jaar was de omzet van ASMI 2,4 miljard euro tegenover ruim 1,7 miljard euro in 2020. Het was volgens topman Benjamin Loh het zesde achtereenvolgende jaar dat het de onderneming is gelukt om de opbrengsten met meer dan tien procent op te voeren. Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist van het beleggersplatform EToro, ziet daar voorlopig nog geen eind aan komen. ASMI trekt extra geld uit om verder te investeren in toekomstige groei. Volgens Van Oudheusden ligt daar het risico: wereldwijd wordt er op zoveel plaatsen zoveel geïnvesteerd, dat er over een aantal jaren mogelijk overcapaciteit ontstaat.

Na ASML uit Veldhoven is ASMI de grootste fabrikant van chip-productietechnologie in Europa. Het bedrijf levert systemen voor de bewerking van de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7476024). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.