Managed hosting door True

Kabinet mikt op 2023 voor eerste versie id-wallet

 

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Volgend jaar moet een eerste versie van een Nederlandse opensource-id-wallet werkend zijn. Dat doel stelt staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Alexandra van Huffelen. In een Kamerbrief informeert ze over de voortgang van een Europees plan om in 2025 tot een Europees systeem te komen waarin burgers zich digitaal kunnen identificeren. Dat idee ontwikkelt zich richting een id-wallet op een mobieltje.

In haar voortgangsrapportage kondigt Van Huffelen allerlei stappen aan om tot die id-wallet te komen. Dat sluit aan op een plan voor de invoering van een Europese Digitale Identiteit dat eerder door de Europese Commissie werd gepresenteerd. Die plannen ontwikkelen zich in de meeste lidstaten tot een wallet-app voor smartphones. Feitelijk is dat een map met bestanden die worden afgeschermd in een app waarmee EU-burgers zich straks moeten kunnen identificeren.

Voor het zover is zijn er nog wat hordes te nemen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, beveiliging en regelgeving. Ook de kosten van het project worden onderzocht. Zo wil de staatssecretaris het nut en de noodzaak van wetgeving duidelijk krijgen. ‘Ook zal het meer inzicht geven in de risico’s en kansen die wallets met zich meebrengen; wat levert een wallet burgers, bedrijven en overheid op?’, schrijft Van Huffelen. In het najaar worden de uitkomsten van dat onderzoek gepresenteerd.

Bijeenkomsten

Over het ontwerp en de inzet van de wallet wil de minister een ‘open gesprek’ voeren  met wetenschap, bedrijfsleven, overheden, belangenbehartigers en burgers. Ze roept die partijen op om daaraan deel te nemen. Inmiddels hebben de eerste bijeenkomsten plaatsgevonden. In de loop van het jaar moeten er meer volgen.

Van Huffelen: ‘Op weg naar een werkende opensource-wallet werk ik open en samen. Daarbij hoort ook in de praktijk beproeven en onderzoeken of wat we maken echt werkt.' Ze toetst bijvoorbeeld de verschillende ontwerpkeuzes die voor haar liggen. Volgens de staatssecretaris voor Digitalisering gebeurt dat in een ‘inclusief ontwerpproces’ dat ondersteund wordt door onderzoeken, praktijkbeproevingen en hackathons.

Begin van dit jaar werd een verkenning van e-wallets gepresenteerd. Daaruit kwam naar voren dat landen en leveranciers verschillende accenten leggen in afsprakenstelsels en systeemkeuzes.

Nationaal

Nederland kiest bewust voor de inrichting van een nationale wallet, terwijl op Europees niveau er nog volop gediscussieerd wordt over een id-wallet op basis van een centraal Europees identificatienummer.

Van Huffelen belooft de Kamer regelmatig te informeren over de voortgang van het Europese Digitale Identiteit-raamwerk. Het werken aan een verantwoorde introductie van de digitale id-wallet ziet ze als één de belangrijkste prioriteiten binnen haar digitaliseringsagenda.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7400604). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.