Managed hosting door True

Bedrijfsspionage bij Appian kost Pegasystems 2 miljard

 

Pegasystems heeft naar het inzicht van een Amerikaanse jury bedrijfsspionage gepleegd bij Appian en moet ruim twee miljard dollar betalen. De plicht tot betaling is pas definitief als alle mogelijke beroepszaken zijn afgelopen.

Pegasystems (gewoonlijk aangeduid met Pega) heeft een ontwikkelaar in dienst laten nemen bij Appian (beide leverancier van low-code-oplossingen) om er te spioneren. Tijdens de rechtszaak, die zeven weken in beslag nam, gaf Alan Trefler, oprichter en ceo van Pegasystems, toe dat het ‘ongepast’ was dat werknemers van Pega iemand hadden ingehuurd, en dat deze ‘blijkbaar dingen heeft gedaan waartoe hij niet gerechtigd was’.

De bewuste werknemer, die bij Pega intern een ‘spion’ werd genoemd, hielp het bedrijf bij het maken van tientallen video-opnamen van de Appian-ontwikkelingsomgeving. Pegasystems gebruikte de opnames vervolgens bij het samenstellen van eigen oplossingen.

Appian heeft bewijs aangevoerd dat Trefler een bijeenkomst met de werknemer heeft bijgewoond en dat hij de bedrijfsgeheimen van Appian heeft ontvangen. Zelf bekende Trefler de alias Albert Skii te hebben gebruikt om toegang tot Appian-informatie te krijgen. Ook verklaarde hij dat hij het niet gepast vond ‘dat mensen toegang krijgen tot systemen van andere bedrijven via aliassen en dat de Pegasystems-medewerkers die toegang hadden verkregen tot Appian testsoftware ‘dat niet hadden moeten doen.’

Project Crush

"We zouden nooit meer van Appian mogen verliezen!"

De video's en documenten werden ook door Pega gebruikt om het verkoopteam op te leiden om beter met Appian te kunnen concurreren. De inspanning werd binnen Pega aangeduid als Project Crush. Op een gegeven moment riep een werknemer van Pega die het materiaal bekeek dat ‘we nooit meer van Appian zouden mogen verliezen!’

De schadevergoeding die de jury neerlegt, is de grootste in de geschiedenis van de staatsrechtbank in Virginia. Pegasystems kan tegen het vonnis van de jury en de uitspraak van de rechtbank in beroep gaan. Het bedrijf is niet verplicht om Appian het door de jury toegekende bedrag te betalen totdat alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput en de uitspraak definitief is.

Reactie Pegasystems

In de reactie op de uitspraak stelt Pega het ten zeerste oneens te zijn met de claims en het recente vonnis, die volgens het bedrijf niet worden ondersteund door de feiten van de zaak of de wet en het resultaat zijn van een aanzienlijke fout. 'We hebben sterke redenen om dit resultaat te vernietigen, en we zijn actief op zoek naar alle juridische opties. Ter herinnering: de beroepsprocedure kan jaren in beslag nemen en er kan geen uitspraak worden gedaan voordat deze procedure is afgerond.'

Pega stelt dat dit vonnis geen gevolgen heeft voor zijn producten of wat de onderneming kan verkopen en leveren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7354410). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.