Managed hosting door True

Oracle verliest helft van Java-markt

 

Daling

De populariteit van Oracle als leverancier van Java Developer Kit (JDK)-distributies is sterk tanende. Waar Oracle in 2020 nog goed was voor ongeveer 75 procent van de Java-markt, is dat nu nog maar 34 procent. Amazon steeg fors van 2 procent naar 22 procent. Eclipse Adoptium volgt met 11 procent. Azul Systems, Red Hat en Iced Tea komen daarna.

Dit blijkt uit het Java Ecosystem Report, een overzicht van New Relic dat inzicht biedt in de staat van het Java-ecosysteem. De meer restrictieve licentieverlening van Oracle voor hun distributie van Java 11 (JDK 11) heeft flink marktaandeel gekost. Met Java 17 keerde Oracle terug naar een meer open houding.

Java 11 dat in 2020 het levenslicht zag maar traag op gang kwam, is thans de meest gebruikte versie in productie. Ruim 48 procent van de applicaties maakt inmiddels van de elfde versie gebruik tegen 11 procent in 2020. Java 8 is een goede tweede, met 46,5 procent van de applicaties die de versie in productie gebruiken. Het onlangs uitgebrachte Java 17, de eerste release voor langdurige ondersteuning (LTS) sinds Java 11, zit nog onder de een procent. Ook zijn er nog toepassingen die Java 7 gebruiken, het platform waarvan de ondersteuning dit jaar afloopt. Merendeels gaat het hier om oudere applicaties die geen upgrade meer kennen.

Mainstream

Vanaf Java 9 is het release-patroon voor de programmeertaal en het ontwikkelplatform gewijzigd. Elk half jaar komen er nieuwe versies beschikbaar die alleen maar tot de volgende release worden ondersteund. Het gebruik van tijdelijke, niet-LTS Java-versies blijft echter zeer laag vergeleken met LTS-versies in productie. De meeste leveranciers leveren hier namelijk geen patches voor.

Verder blijkt uit het rapport dat toepassingen voor het maken van containers mainstream zijn geworden. Meer dan 70 procent van de Java-applicaties die rapporteren aan New Relic, doen dit vanuit een container.

Containers hebben invloed op de manier waarop reken- en geheugenbronnen worden toegewezen. De nieuwe gegevens laten bijvoorbeeld een veel hoger percentage applicaties zien die met minder dan vier cores in containers draaien.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7346700). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.