Managed hosting door True

Stichting eist einde ‘hoge’ commissie op apps

Apple en Google worden mogelijk voor Nederlandse rechter gedaagd

 

Stichting App Stores Claims eist een miljard euro van Apple en Google omdat die bedrijven een te hoge commissie vragen bij de verkoop van apps. Het plan is een massaclaim op te tuigen om de techgiganten te dwingen hun transactiekosten te verlagen en consumenten te compenseren.

Consumenten betalen nu tussen de vijftien en dertig procent commissie bij aankopen van apps in de Apple App Store en de Google Play Store. Ook voor aankopen van producten in die apps wordt commissie gerekend.

Volgens de stichting, voorgezeten door internetondernemer en journalist Alexander Klopping, maken Apple en Google misbruik van hun economische machtspositie en hebben daarmee het mededingingsrecht geschonden door concurrentie in de appstores en digitale betaalsystemen uit te sluiten en ‘excessieve’ commissies te rekenen. ‘Appstore-gebruikers hebben als gevolg van dit gedrag te veel betaald in de appstores en dus schade geleden.’ De organisatie raamt dat bedrag op een miljard euro per bedrijf.

Apple eerder in opspraak

De stichting roept consumenten op om zich aan te sluiten bij de claim. Apple en Google zijn uitgenodigd in gesprek te treden over een oplossing. Als daar niets uitkomt en er zijn voldoende gebruikers aangesloten, dan wordt een gerechtelijke procedure gestart.

Apple ligt in Nederland al langer onder vuur. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt na klachten dat Apple ook andere betaaldiensten moet toestaan op zijn app-platform, zoals bijvoorbeeld IDeal. Apple paste daarop enkele punten in de voorwaarden aan maar dat is voor ACM niet voldoende. De boete in die zaak is inmiddels opgelopen tot vijftien miljoen euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7316935). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.