Managed hosting door True

Developer bij overheid moet beter op woorden letten

 

Ontwikkelaars die werken aan ict-toepassingen voor de overheid, zoals apps, websites en portals, moeten ervoor waken dat de daarin gebezigde taal voor een groot publiek te begrijpen is. Nu struikelen gebruikers nog vaak over termen die voor ict’ers kraakhelder zijn.

Die oproep komt van Aantink Yeh, beleidsadviseur bij Direct Duidelijk, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van overheidscommunicatie aan burgers. Direct Duidelijk is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De organisatie is per 1 januari samengevoegd met Gebruiker Centraal. Die groep richt zich op kwalitatieve en inclusieve overheidsdienstverlening en probeert deze toegankelijk, gebruiksvriendelijk én begrijpelijk te houden. Door de samenwerking moet er één plek voor rijksambtenaren ontstaan waar kennis over inclusie, taal en (digitale) dienstverlening wordt gedeeld. 

Vanaf dit jaar trekt het ministerie van Binnenlandse Zaken jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen euro uit voor begrijpelijke overheidscommunicatie, meldde staatssecretaris Knops eind 2021 in een Kamerbrief.

Github systeemontwerp

Direct Duidelijk en Gebruiker Centraal beschikken over instrumenten om hun kennis te delen. Het gaat bijvoorbeeld over documentatie over heldere begrippen in brieven en communicatie naar burgers, een kennisbank over beeldtaal en een ontwerpsysteem waarin ontwikkelaars afspraken maken over het ontwerp van systemen voor de overheid. De ict-ontwikkelaars binnen de overheid beschikken ook over een Github-gemeenschap voor systeemontwerpers.

Daarnaast worden evenementen georganiseerd om toegankelijkheid en inclusie onder de aandacht te brengen.

Yeh hoopt ict-ontwikkelaars te bereiken met haar missie op begrijpelijke overheidstaal. Ook moet de bundeling van de kennisnetwerken zorgen voor één plek met informatie voor ambtenaren over inclusieve dienstverlening.

Kan dit woord nog?

Algemene tips over helder taalgebruik zijn:

Voorkom:

  • Het gebruik van woorden met verschillende betekenissen
  • Afkortingen
  • Abstracte woorden 
  • Het gebruik van veel bijvoeglijke woorden

Computable zocht in verschillende rapporten, publicaties artikelen en websites van Direct Duidelijk en Gebruiker Centraal tevergeefs naar een lijst van 'verboden woorden' voor ict’ers. Daarom aan u de vraag: welke woorden moeten volgens u gemeden worden om een app, website of portal van de overheid begrijpelijk te houden? Reageer onder het artikel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7307596). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.