Managed hosting door True

Sijbrandij wint jackpot met GitLab

Vermogen gestegen naar 2,6 miljard dollar

 

Sid Sijbrandij, medeoprichter en topman van GitLab, zag gisteren zijn fortuin stijgen tot 2,6 miljard dollar. De gang van zijn softwareplatform naar de Amerikaanse techbeurs Nasdaq is een doorslaand succes.

Op de eerste handelsdag steeg het aandeel van het samenwerkingsplatform voor ontwikkelaars, dat ook tools verkoopt, met 35 procent. Bij de opening van de beurs werd GitLab gewaardeerd op elf miljard dollar. Aan het slot was dat al bijna vijftien miljard. Een maand geleden werd GitLab gewaardeerd op zes miljard dollar. In 2019 was dat nog geen drie miljard.

De 42-jarige Sijbrandij, die GitLab in 2012 met twee whizzkids uit Oekraïne oprichtte, zit wat dat betreft in een achtbaan met een uiterst grillig parcours. Jarenlang stond zijn GitLab, een virtuele plek waar it’ers met elkaar kunnen samenwerken, in de schaduw van GitHub. Dat platform werd in 2018 aan Microsoft verkocht voor 7,5 miljard dollar, de helft van wat het kleinere GitLab nu waard is.

Sijbrandij klaagde regelmatig over de grotere naamsbekendheid van zijn oudere rivaal. De Twentenaar zag in een beursgang een goed middel om de bekendheid van de ‘code hoster’ op te vijzelen. De beursgang wilde eerst niet vlotten. Aanvankelijk was deze gepland voor medio november 2020, maar Covid-19 gooide roet in het eten. Nu bijna een jaar later zijn de beurskoersen zo geëxplodeerd dat Sijbrandij weinig om die vertraging zal rouwen.

Miljardairsstatus

"Sijbrandij heeft zich jarenlang verzet tegen het ophalen van extern geld bij risico-kapitaalverschaffers"

De voormalige software-architect bij het ministerie van Justitie en Veiligheid treedt toe tot het selecte gezelschap van Nederlandse it’ers dat een miljardairsstatus verwierf. Onlangs kwam daar ook Adriaan Mol bij, die na Messagebird onder meer Mollie begon. De 37-jarige Mol heeft een vermogen van ruim 2,5 miljard dollar. Fintech-genoot Pieter van der Does (Adyen) gaat hem nog voor.

Ook Frank Slootman, in Nederland geboren maar inmiddels Amerikaan, zit daar nog ver boven. Vorig jaar stond de topman van Snowflake op 4,5 miljard dollar. Slootman zelf zei destijds: ‘Het zijn maar getallen.’

Sijbrandij heeft zich jarenlang verzet tegen het ophalen van extern geld bij risico-kapitaalverschaffers. Business Insider citeerde een paar jaar geleden uitspraken van Sijbrandij in Londen tijdens GitLab Commit. ‘Ik wist dat ik in de verleiding zou komen om extern geld op te halen. Dat doen ze allemaal. Ik zei tegen mijn vrouw: stop me als ik dat wil doen. Met durfkapitaal is de kans om op lange termijn zelfstandig te blijven veel kleiner. Ik dacht: als GitLab een beetje lukt, is dat ook al genoeg om redelijk van te leven.’

Sijbrandij stapte uiteindelijk af van zijn geloof om het helemaal alleen te doen. De beroemde Amerikaanse quarterback Joe Montana stak via zijn investeringsmaatschappij Liquid 2 Ventures veel geld in GitLab. Dat leverde beiden uiteindelijk een fortuin op. Nu moet Sijbrandij nog zien de omzet te verhogen en de verliezen tot staan te brengen. Over de eerste helft van dit jaar haalde GitLab een omzet van 108 miljoen dollar, terwijl het verlies opliep naar 69 miljoen dollar. De 1.400 medewerkers werken allemaal vanuit huis. Het bedrijf kent geen kantoren. Sijbrandij is overtuigd aanhanger van de gedachte dat een coderingsplatform zoals GitLab goed vanuit de huiskamer is te runnen. Hij bezit negentien procent van GitLab.

Sijbrandij woont in Amerika. Hij veranderde zijn voornaam van Sytse in Sid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7259454). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.