Managed hosting door True

QuTech en Surf bekrachtigen quantumpact

 

Tekenmoment met afgevaardigden (vlnr): Kees Eijkel (QuTech), Richard Versluis (TNO), Axel Berg (Surf), Ingrid Romijn (QuTech) en Rogier Verberk (TNO).

QuTech, het onderzoeksinstituut van TU Delft en TNO, en Surf hebben hun samenwerking op het gebied van quantumtechnologie bekrachtigd. Surf is de samenwerkingsorganisatie voor ict in het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Zo wordt onder meer de supercomputer van Surf ingezet bij demonstraties van QuTech-vorsers.

Doelstelling van de nu officiële samenwerking is het afstemmen van de strategie en het aangaan van nieuwe samenwerkingen om de sterke positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie vast te houden en te verstevigen.

QuTech en Surf coöpereren al langer met elkaar. Zo ondersteunt Surf voor de berekeningen van de 34-qubit QX quantumsimulator van QuTech's Quantum Inspire platform met zijn supercomputer. Ook ontwikkelen en realiseren QuTech en Surf hybride quantumberekeningen door high performance computing (hpc)-systemen van Surf voor klassieke simulaties te koppelen aan het QuTech's platform voor quantumberekeningen. Verder werken beide organisaties aan een orkestrator-ontwerp voor netwerkexploitanten dat quantumnetwerkdiensten mogelijk dient te maken.

Beide partijen draaien mee in het H2020 Quantum Internet Alliance (QIA)-project en het TKI Quantum Internet Randstad-project.

Ook houden QuTech en Surf zich bezig met quantuminternet, door er relevante markttoepassingen voor te bedenken en te bepalen hoe de toekomstige wisselwerking uitpakt met de huidige internetinfrastructuur en gebruikersgemeenschap.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7252014). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.