Managed hosting door True

Nederland neemt voortouw Europese Covid-19-melders

Ook België doet mee

 

Nederland gaat binnen Europa een voortrekkersrol spelen bij de grensoverschrijdende uitwisseling van de gegevens die komen van nationale contact-tracing-apps. Als een van de eerste landen zal het overkoepelend waarschuwingssysteem dat SAP en T-Systems in opdracht van de Europese Commissie bouwen, hier worden getest. De Nederlandse CoronaMelder is hier klaar voor.

Het Bouwteam dat deze app heeft ontwikkeld, is ook nauw betrokken bij de Europese gateway waaronder nationale apps kunnen worden gehangen. Tijdens de ontwerpfase hebben ontwikkelaars en andere experts SAP en T-Systems geholpen met onder meer de security en de privacy.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft dit laten weten. Eerder had een woordvoerster van de Europese Commissie in Nederland al bevestigd dat de Nederlandse coronavirus-app na de lancering van de gateway hierbij zal aanhaken. 

Eind vorige week heeft de Commissie met SAP en T-Systems overeenstemming bereikt over de technische implementatie van de gateway. Beide Duitse ondernemingen bouwen het systeem waaronder nationale apps kunnen worden gehangen.

Dit is uitsluitend mogelijk met decentrale apps zoals Nederland en ook België die toepassen. Verreweg de meeste Europese apps voor contact tracing kennen zo'n gedecentraliseerde architectuur. Zodra de technische oplossing is uitgerold, zullen die nationale apps ook werken wanneer gebruikers naar een ander EU-land reizen, mits daar een soortgelijke aanpak is gevolgd. Buiten de boot blijven onder meer Frankrijk en Hongarije. Zij besluiten een eigen weg te gaan en kiezen voor een centrale aanpak. Voorlopig zullen beide landen buiten de gateway blijven.

Identificatiecodes

Bij een gedecentraliseerde architectuur worden willekeurige identificatiecodes van gebruikers die gedurende een bepaalde tijd in de nabijheid van de telefoon waren, op de telefoon zelf opgeslagen. De telefoon vergelijkt deze vervolgens met de identificatiecodes van gebruikers bij wie besmetting is vastgesteld. De technische specificaties zorgen voor interoperabiliteit. Daardoor werkt dit ook wanneer gebruikers uit een andere lidstaat komen en is het dus niet nodig verschillende nationale apps te downloaden.

De informatie over de nabijheid van gebruikers wordt versleuteld tussen apps uitgewisseld. Zo wordt de identificatie van individuele personen voorkomen, in overeenstemming met de EU-richtsnoeren inzake gegevensbescherming voor apps: er worden geen geo-locatiegegevens gebruikt. De Commissie zal het systeem optimaliseren. SAP en T-Systems (Deutsche Telekom) maken een interface waarmee informatie van nationale contact-tracing-apps en servers efficiënt wordt ontvangen en overgedragen. Daardoor worden er zo min mogelijk gegevens uitgewisseld en wordt het dataverbruik van de gebruikers beperkt.

Coronalert

Het is de bedoeling dat de Nederlandse CoronaMelder op 1 september in ons land wordt ingevoerd.

In België werkt het Brusselse softwarebedrijf Devside aan een app die luistert naar de naam Coronalert. ‘Het is gepland dat de Belgische Coronalert-app met deze gateway zal samenwerken’, zegt professor Bart Preneel van de KULeuven die mee de technische vereisten voor de app bepaalde. ‘Er is nog geen timing voorzien door SAP en Deutsche Telekom, maar het is de bedoeling dat kort nadat de gateway online gaat, Coronalert daar mee zal kunnen verbinden.’

Aan de app zullen dan wel enkele aanpassingen nodig zijn omdat die moeten weten in welke landen hij gebruikt is. ‘De kans bestaat dat dit wordt voorzien door de GAEN (Google/Apple Exposure Notification-api)’, legt Preneel uit. ‘In dat geval is de timing afhankelijk van wanneer Google en Apple de api upgraden. Het zou ook door de gebruiker kunnen ingegeven worden.’

Daarna moet de Belgische backend verbinding maken met de gateway en sleutels (‘diagnosis keys’, willekeurige sleutels zonder identificatie van personen met een positieve test) uitwisselen. ‘Belgische sleutels die gebruikt zijn buiten België worden vanuit België doorgestuurd naar de gateway’, zegt Preneel. ‘Sleutels van gebruikers van apps uit andere landen die in België geweest zijn, worden ontvangen van de gateway en toegevoegd aan de Belgische database.’

De technologie om dit mogelijk te maken, zal in eerste instantie niet het probleem zijn. Preneel: ‘Technisch is dat niet zo complex, maar is wel een internationaal ecosysteem in de gezondheidssector, dus ik verwacht wel een aantal juridische vertragingen. Het testen van een dergelijke infrastructuur is ook niet zo evident. Daarom zou het een paar maanden kunnen duren voor dit operationeel wordt.’

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag bevestigt dat voor Nederland hetzelfde geldt als voor België. Het beeld dat Preneel schetst voor België is ook van toepassing op Nederland. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7030203). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.