Managed hosting door True

Ministerie gaat zelf corona-app bouwen

Hugo de Jonge wil superteam samenstellen

 

Macht

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) trekt de bouw van een corona-app geheel naar zich toe. Hoewel de overheid in het verleden weinig succesvol was met eigen ict-toepassingen, meent VWS deze klus beter te kunnen klaren dan commerciële app-bouwers.

Wel wil het ministerie uit de teams die afgelopen weekeinde aan de appathon deelnamen, de beste ontwikkelaars halen om een 'dream team' samen te stellen. Zoals de chief information officer (cio) van VWS, Ron Roozendaal, dinsdag al tijdens een technische hoorzitting in de Tweede Kamer aankondigde, gaat het ministerie ‘de juiste mensen samenbrengen om te komen tot goede, opensourcesoftware.' Capgemini, deelnemende partij aan de appathon, heeft al laten weten hiervoor open te staan als dat nodig is om Nederland verder te helpen. 

Geen van de 176 apps die tot nog toe bij het ministerie zijn ingediend, voldoet aan de wensen. Ook de zeven apps die afgelopen zaterdag en zondag publiekelijk tegen het licht werden gehouden, zijn afgevallen. De Jonge wijst in dit verband op de negatieve conclusies van KPMG, de Landsadvocaat, het college van de Rechten van de Mens en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).  

Superteam

Het ministerie heeft bij de app-bouwers wel de nodige talenten ontdekt. Daaruit moet een ‘superteam’ worden geformeerd, aangevuld met experts. Die laatste groep moet deskundigheid inbrengen op gebied van informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie. De Jonge bekijkt nog hoe hij tot een dergelijk superteam moet komen. De opdracht wordt een digitale toepassing te realiseren om bron- en contactopsporing te ondersteunen, schrijft de bewindsman in een Kamerbrief met corona-updates.

De GGD gaat nog nadere eisen formuleren waar de app vanuit epidemiologisch standpunt aan moet voldoen. Hiertoe wordt een taskforce ingericht. Die wordt bemand door het RIVM, de GGD, virologen en epidemiologen. De Jonge volgt hiermee het advies van de AP die de gestelde eisen onvoldoende duidelijk vond. 

Een tweede taskforce gaat onder leiding van het RIVM nader onderzoeken of de app ongewenst gedrag gaat veroorzaken. Voorbeelden zijn cafébazen die hun klanten verplicht gebruik van de app voorschrijven of werkgevers die dat van hun medewerkers eisen. De Jonge overweegt met wettelijke maatregelen dit soort uitwassen te voorkomen. 

Waarbrogen en thuisapps

Vanochtend hield de Tweede Kamer een hoorzitting met privacy- en ict-beveiligingsexperts over de corona-app. Het moet nog blijken of daar nog punten uit naar voren komen die de Kamer aan de minister nog gaat voorhouden.

Verder belooft De Jonge voor waarborgen te zorgen ten aanzien informatieveiligheid, privacy, grondrechten en nationale veiligheid. Behalve aan een app die het werk van de GGD moet verlichten, wordt er ook nog gesleuteld aan apps voor thuisrapporteren. De komende weken wil De Jonge bekijken wat hiermee moet gebeuren. Er bestaan al veel symptomencheckers en corona-vragentests. Ook apps voor monitoring op afstand zijn nuttig gebleken.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6918211). © Jaarbeurs IT Media.

7


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.