Managed hosting door True

ASML lijft failliete chipmachinemaker Mapper in

 

Cleanroom ASML

Chipmachinebouwer ASML uit Veldhoven neemt het failliete Mapper uit Delft over. Die chipmachinebouwer ging eind 2018 op de fles. ASML neemt het intellectueel eigendom over en belooft zijn best te doen om werk te vinden voor het personeel van Mapper. Van de overeenkomst zijn geen financiële details bekendgemaakt.

ASML werd al langer genoemd als mogelijke koper. Vandaag meldt het bedrijf in een persbericht dat de overname van Mapper rond is. ASML heeft naast het intellectueel eigendom ook oog voor de medewerkers die actief zijn op het vlak van research en development.

Bij Mapper, dat een spin-off is van de TU Delft, werken ongeveer 270 mensen. De ontwikkelaar van maskerloze elektronenbundel-lithografiemachines, ook wel e-beam-lithografie genoemd, moest eind 2018 uitstel van betaling aanvragen wegens acuut geldgebrek. Het bedrijf kreeg in 2010 21,4 miljoen euro overheidssteun om zijn e-beam-lithografietechniek verder te ontwikkelen.

Het verschil tussen de manier die ASML toepast in zijn machines die chips maken en de techniek van Mapper is dat bij ASML licht door een masker op de wafer valt om zo de schakelingen op een chip te vormen. Die methode wordt ook wel EUV genoemd (Extreme Ultraviolet Lithography). 

E-beam

Mapper doet dat anders, namelijk door middel van het tekenen van de schakelingen met licht op de chip, die methode wordt e-beam genoemd. Dit doet een machine van Mapper met honderdduizenden lichtstralen tegelijk, maar dit zorgde voor veel technische obstakels in het ontwikkelingstraject.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6594550). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.