Managed hosting door True

NXP-uitvinders winnen EOB-prijs voor NFC

 

Nfc-pioniers Franz Amtmann (links) en Philippe Maugars (rechts)

De European Inventor Award in de categorie Industrie gaat naar Franz Amtmann en Philippe Maugars en hun teams bij NXP Semiconductors uit Eindhoven. Zij krijgen de deze prestigieuze prijs van het Europees Octrooibureau (EOB) vanwege hun pionierswerk op het gebied van near field communication (nfc). Later vandaag volgen nog de bekendmakingen van de andere uitvindersprijzen.

Nfc is een combinatie van slimme kaart- en reader-technologie en peer-to-peer communicatie. 'De technologie van near field communication maakt talloze nieuwe applicaties voor smartphones, tablets en andere mobiele apparaten mogelijk. Verschillende functies worden samengevoegd in één multifunctionele unit', zei Benoît Battistelli, president van EPO (European Patent Office - EOB) tijdens de uitreiking van de European Inventor Awards. 'Nfc heeft maatschappelijk gezien veel potentie, het geeft gebruikers tal van mogelijkheden om te communiceren met zijn of haar omgeving. Dit betekent een revolutie in de moderne communicatie.'

Nfc is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van tien centimeter. Denk hierbij aan contactloos betalen met telefoons, het contactloos afhandelen van openbaarvervoerreizen, het uitwisselen van informatie in het kader van social networking en het organiseren van een smart home.

Nfc- wat veilig en contactloos tweerichtingsverkeer mogelijk maakt - is gebaseerd op bestaande verbindingtechnologieën. Hieronder vallen Rfid en Mifare, een contactloze chipkaarttechnologie die is ontwikkeld door een team rond Franz Amtmann in de jaren 1990. Het NXP-team ging aan de slag om deze technologieën te moderniseren en te verbeteren en dit onderzoek gaf uiteindelijk de voorzet voor nfc. Het team onder aanvoering van Philippe Maugars bracht daarbij kennis over smartcardreaders in.

De tiende uitreiking van de European Inventor Awards vindt plaats in het Palais Brongniart, het voormalige beursgebouw van Parijs. Het EOB reikt jaarlijks de prijzen uit aan uitvinders die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technische vooruitgang en economische groei. In totaal zijn in vijf categorieën (en een publieksprijs) vijftien uitvinders genomineerd, waaronder naast het Nederlands-getinte NXP-team op ict-vlak nog de Nederlander Kees Schouhamer Immink (Philips). Hij wordt gezien als grondlegger van de cd, dvd en Blue-ray disc.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5411071). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.