Managed hosting door True

'Bring your own app-generatie komt eraan'

Plus 5 andere trends in applicatie-ontwikkeling volgens Progress

 

Ontwikkelaar van bedrijfsapplicaties, Progress, heeft een lijstje gemaakt met zes trends op het gebied van applicatie-ontwikkeling voor het komende jaar (2015). Het bedrijf voorspelt onder meer de opkomst van citizen developers, hoe Node.js de omarming van JavaScript versnelt en de volgende stap in de consumptie van data.

Het bedrijf schrijft: 'Technologie heeft een keerpunt bereikt. Iedereen maakt inmiddels overal en altijd gebruik van apparaten zoals smartphones en tablets. Bedrijven spelen hier graag op in en passen hun activiteiten aan op deze ontwikkeling. We hebben zes grote trends op een rij gezet die we in 2015 tegen zullen komen.'

1. Citizen Developers. It kan het hedendaagse tempo niet bijbenen en dat is niet heel vreemd. Bedrijven hebben hogere verwachtingen en door de consumerization van it zijn eindgebruikers veeleisender geworden. De laatste trend die hier aan toegevoegd kan worden is de 'citizen developer' of de ‘bring your own app’ (byoa)-generatie. Dit zijn medewerkers die voldoende technische kennis hebben om zelf apps te bouwen of voldoende technische ervaring hebben om deel te nemen in het ontwikkelproces. It gaat inspelen op deze trend en grotere organisaties zullen deze trend ondersteunen door citizen developers de ruimte te geven om complexe zakelijke applicaties te bouwen zonder ondersteuning vanuit de it-afdeling.

2. Het gat genaamd internet of things wordt gedicht.  Organisaties zullen nu echt gaan toegeven aan de internet of things (IoT)-hype. De eerste stappen zullen worden genomen om IoT door te voeren binnen interne en klantgerichte applicaties. Bovendien zullen IoT-vriendelijke codeertalen zoals Node.js meer ingezet worden. Er zal niet direct een roi (return on investment red.) worden waargenomen op korte termijn, maar organisaties die niet anticiperen op deze trend en niet starten met het aanpassen van hun ontwikkelprocessen, hebben kans om snel ingehaald te worden door concurrenten die wel vooruit kijken.

3. Combineren van ‘low-code’ en ‘agile’. Organisaties streven ernaar om enterprise architecturen te leveren die de beste ondersteuning bieden aan de applicatie-initiatieven die zij gebruiken. Maar er bestaat nog steeds een gat tussen de verschillende ontwikkelinitiatieven. Zelfs in de op cloud gerichte wereld houden organisaties zich nog steeds vast aan een enkel platform. In de toekomst zullen vooruitstrevende organisaties inspelen op de diversiteit van applicaties en hun diverse ontwikkel-skills door een combinatie van ontwikkelbenaderingen introduceren die zowel low-code (hoge productiviteit) en agile (hoge beheersbaarheid) bevatten. Hierdoor kunnen de aanwezige skills op een effectieve en collaboratieve (samenwerkende red.) manier ingezet worden, zonder de beperkingen die je tegenkomt wanneer je gebruik maakt van één platform.

4. Node.js versnelt de omarming van Javascript. De snelle groei van Javascript zet door en wordt gesteund door het succes van Node.js aan de server-kant, samen met de kracht van MongoDB. Een andere aanjager is de adoptie van PaaS-oplossingen waardoor Node.js-ontwikkelaars zich kunnen richten op het ontwikkelen van applicaties in plaats van zich bekommeren om de uitrol, het schalen, het beheer en de monitoring van Node.js- of MongoDB-applicaties. Hierdoor nemen DevOps een vlucht, omdat primaire processen worden geautomatiseerd en kleine ontwikkelprojecten sneller kunnen starten. Tegelijkertijd wordt voorzien in de infrastructuur voor missie-kritieke bedrijfsapplicaties. Eén van de belangrijkste indicatoren binnen deze trend is de lancering van Node.js 1.0.

5. De volgende stap in dataconsumptie. In 2015 nemen we de volgende stap op het gebied van dataconsumptie. Data is in de toekomst afkomstig van steeds meer verschillende bronnen. Bedrijven zetten nieuwe manieren in om deze databronnen te integreren en zakelijke applicaties te bouwen die de data kunnen transformeren naar een bruikbare informatiebron. Dit zorgt niet alleen voor een toename van de waarde van de data, maar stimuleert ook de business door ervoor te zorgen dat alle bedrijfskritische data is geïntegreerd en centraal wordt opgeslagen.

6. Predictive Selling. In 2015 nemen online bestellingen en ophaalpunten toe, mede doordat de gebruikerservaring nog gestroomlijnder en betrouwbaarder zal zijn. Retailers zullen zich meer verdiepen in IoT en predictive analytics om uiteindelijk te investeren in 'predictive selling'. Doordat steeds meer huishoudens op steeds meer manieren verbonden zijn met internet, kunnen retailers meer informatie achterhalen en daardoor sneller inspelen op de behoefte van de klant. Zo kunnen zij producten aanbieden waarvan de klant zelf niet eens in de gaten heeft dat hij die nodig heeft, zoals melk of koffiefilters. De consument krijgt een melding op zijn telefoon, opent deze en klikt op bevestigen. Vervolgens wordt het product vanzelf thuis afgeleverd.

It-afdeling verandert

John Goodson, chief product and technology officer bij Progress: 'In 2015 krijgen organisaties te maken met unieke uitdagingen op het gebied applicatieontwikkeling. De it-afdeling verandert, nu steeds meer medewerkers uit de gehele organisatie meewerken aan ontwikkelprojecten. De doorgewinterde it-professional krijgt hierdoor meer migratie- en onderhoudstaken, zoals user interface-ontwerp en load-testing. Zowel it als de business hebben een belangrijke invloed op applicatieontwikkeling en zij zullen hierin steeds nauwer samenwerken.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5185033). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.