Managed hosting door True

Prinsjesdag 2014

Nederland opent deuren voor kennismigranten

 

Nederland wil zich aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor kennismigranten, onder meer op gebied van ict. Het kabinet gaat de toegang voor bijvoorbeeld talentvolle ontwikkelaars versoepelen en goedkoper maken. Hiertoe wordt volgend jaar een voorstel gedaan. Onder meer wordt gedacht aan versterking van het aanbod van internationale scholen. Dit jaar wordt een speciale gezant voor start-ups aangesteld om het Nederlandse profiel als een internationale plek voor jonge, innovatieve bedrijven beter te maken.

Dit kondigt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in haar begroting aan. Initiatieven in het onderwijs worden aangemoedigd, zoals aandacht voor coderen en de ontwikkeling van apps in het voortgezet onderwijs. Ook een betere benutting van financieringsinstrumenten moet de komst van buitenlandse start-ups stimuleren.

Datagedreven innovaties

Verder wil het ministerie stimuleren dat wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis leesbaar worden. Met publiek geld gefinancierd onderzoek moet voor iedereen, overal ter wereld, toegankelijk zijn. Voor een snellere innovatie is belangrijk dat ook de toegang tot de onderliggende data wordt vergroot. Het kabinet geeft meer ruimte aan innovatief gebruik van data en komt in 2015 met concrete voorstellen. Wetgeving wordt aangepast zodat op verantwoorde wijze nieuwe datagedreven innovaties en verdienmodellen tot stand kunnen komen. Ook komen er meer faciliteiten voor het gebruik van open data. De regels voor intellectueel eigendom worden gemoderniseerd.

Op dit moment voert het kabinet de actieagenda ‘Smart Industry’ uit. Deze moet leiden tot nieuwe manieren van samenwerken en produceren in de Nederlandse (maak)industrie. Verder komt er een toekomstfonds voor (revolverende) financiering van innovatieve midden- en kleinbedrijven en onderzoek. De rendementen van het fonds komen opnieuw beschikbaar voor fundamenteel en toegepast onderzoek.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5173068). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.