Managed hosting door True

Micro Focus neemt Attachmate Group over

Fusiebedrijf krijgt The Enlarged Group als paraplunaam

 

Micro Focus, een softwarespecialist op het gebied van modernisering, testen en beheer van zakelijke applicaties, neemt The Attachmate Group over. Onder deze groep vallen Novell, Suse, NetIQ en Attachmate. Door de overname verbreedt Micro Focus zijn traditioneel op de mainframe-omgeving gerichte producten- en dienstenportfolio. Na de afronding van de overname, met een geschatte waarde van 2,35 miljard dollar, gaat de combinatie verder als The Enlarged Group. Dit bedrijf heeft een gezamenlijke omzet van 1,4 miljard dollar, een personeelsbestand van ruim 4500 werknemers en een klantenbestand van zo'n 34.000 organisaties wereldwijd.

Micro Focus ziet de overname van The Attachment Group als een kans om zijn portfolio uit te breiden, met name met oplossingen voor de it-infrastructuurkant. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de productportfolio's van beide bedrijven elkaar kunnen versterken. Ook de terugkerende, stabiele inkomstenstroom van het Attachmate's Suse Linux-portfolio (afgelopen boekjaar 181,8 miljoen dollar) wordt als een pluspunt gezien.

Na de integratie van The Attachment Group zal het bedrijf zich in de markt presenteren als The Enlarged Group, die met name sterk is in Cobol, mainframe-modernisering, it-beheerdiensten en Linux-besturingssystemen. Maar de afzonderlijke bedrijfsnamen blijven bestaan.

Na de overname blijft het hoofdkantoor van The Attachmate Group in Houston (Texas) gevestigd. In Europa staat het hoofdkantoor in het Duitse Neurenberg. Ook de vier afzonderlijke divisies blijven onder eigen naam in de markt opereren: Attachmate (software voor terminal emulatie, legacy modernisering en file transfer), NetIQ (datacenter- en cloudbeveiliging), Novell (samenwerkingsoplossingen) en Suse (Linux- en open source oplossingen, zoals Suse Linux Enterprise Server).

Omgekeerde overname

Bij Micro Focus (elfduizend klanten) werken zo'n twaalfhonderd man die een omzet genereren van 433 miljoen dollar en een brutowinst van 197 miljoen dollar; The Attachmate Group (23.000 klanten) heeft 3300 werknemers en een omzet van 957 miljoen dollar (brutowinst: 313 miljoen dollar). In Nederland heeft Micro Focus een kantoor op Schiphol; The Attachmate Group heeft Alphen aan de Rijn als standplaats.

Het gaat in deze 'fusie' dus om een 'reverse takeover' (een omgekeerde overname): het kleinere Micro Focus neemt alle aandelen over van The Attachmate Group, waarbij de moedermaatschappij Wizard Parent krijgt uitbetaald in 86,6 miljoen aandelen Micro Focus met een geschatte waarde van zo'n 1,18 miljard dollar. De aandelen staan gelijk aan een belang van ongeveer 40 procent in het nieuwe bedrijf. Wizard Parent bestaat uit een groep investeerders, waaronder Francisco Partners Funds, Golden Gate Funds, Thoma Bravo Funds and Elliott Management Fund.

Daarnaast neemt Micro Focus ook de schuldenlast van de groep over van circa 1,17 miljard dollar. De transactie, met een totale waarde van 2,35 miljard dollar, wordt naar alle waarschijnlijkheid in november dit jaar afgerond. Een groep staat garant voor de herfinanciering van het fusiebedrijf.

Bekende namen

De Amerikaanse leverancier van ict-beheersoftware Attachmate nam softwarehuis en Unix-expert Novell in november 2010 over. Attachmate splitste Novell op in twee businessunits - Novell en Suse - die naast de twee andere bedrijfsonderdelen Attachmate en NetIQ in de markt kwamen te staan.

Mainframe- en Visual Cobol-specialist Micro Focus nam eind 2012 van Progress Software de productlijnen Orbix, Artix en Orbacus over. Samen met het eigen product Visibroker heeft Micro Focus dit samengebald in Corba (Common Object Request Broker Architecture).

Een ander bekend onderdeel, ook in Nederland, is Borland, softwareleverancier op het gebied van modernisering, testen en management van bedrijfsapplicaties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5172319). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.